söndag 22 maj 2011

En härlig dag 18 Maj

En hel dag ledig mitt i veckan med fiskefokus, kan det bli bättre?
Har några dagar ledig den här veckan och nästa för att försöka passa på att få lite blank nystigen fisk innan det är försent. Vattentemperaturen är nu uppe på ca 8 grader och det kan gå fort nu att det stiger.

Min vana trogen så klev jag upp klockan två efter en hel timmas sömn..
Kom mig ändå inte iväg förrän närmare halv 4 då det är sengångartag vid den tiden på dygnet.
Åkte ner till Grimman som mer och mer utkristalliseras som min absoluta favoritplats i ljungan. Det spelar ingen roll vilket vattenflöde eller väder som det är utan det känns alltid riktigt giftigt och flugan "fiskar" genom hela kastet. Man har en känsla av att det när som helst kan hugga.
Riggade upp grejorna samtidigt som en härligt röd soluppgång skapar ett så där underbart rödskimrande morgonljus, fåglarna har vaknat till liv och börjar kvittra frenetiskt. Det är nog min absoluta favorittid och man känner sig bara lycklig.
Man känner också det där härliga pirret och förhoppningen om att det är nu den stora kommer att bita.
Normalt så försvinner den känslan efter att ha gått en repa och inte känt nåt, men som sagt precis innan så är det så fruktansvärt roligt.
Har nog faktiskt kommit till insikten att det roligaste med fisket är inte att få fisk. Det roligaste är nog de förhoppningar och förväntningar som man hela tiden skapar sig. Att få kliva ut i en orörd pool först på morgonen är nåt som jag önskar att alla människor nån gång skulle få känna på.

Nog skrivet om en massa känslofjoll och tillbaka till fisket.
Medan jag står och riggar så kommer det faktiskt en gubbe till som jag träffat några gånger vid älven. En rutinerad räv som jag tyvärr inte vet namnet på (Måste komma ihåg att fråga nästa gång)
Men jag går ut först med s3/s5 och fiskar hela sträckan, dessvärre utan känning.
Den andra killen går ut bakom mig och fiskar tungt så in i tusan. Han kör med 700 grains sjunk klump och slickar verkligen botten. Han har tydligen gått med den under hela våren och det är den enda lina han fiskat med.
Verkar som att det också gett resultat då han visar upp några foton på några fina fiskar som han tagit.
Återigen så pekar allt på att man fiskar alltför ytligt under vårfisket. Det är bara det att det är så tråkigt och otympligt att dänga blylina.

Går ett par svängar till men utan resultat. Går istället ner till mjösund och provar lite. Det är andra gången jag provar där i år och jag tycker att det är totalt värdelöst..
Det är bakvatten och djävelskap hela tiden. Man fastnar och det blåser alltid från fel håll. Är förmodligen jag som provar vid fel vattenstånd. Kanske måste gå lite mindre vatten för att det ska vara ok.
Så jag blev inte kvar speciellt länge innan jag återvände upp til grimman.
Satte mig ner och fikade och filosoferade över lite av varje i väntan på min tur.

Så i slutet av min repa så suger det i när flugan är på väg in mot strandkanten. Inget jättehugg men det känns att det är en rätt fin fisk. Den försöker att gå ut över nacken igen och jag får sätta hård press på den för att hålla den kvar. På typiskt öringsmanér så är den upp och krumbuktar sig i ytan så jag ser att det är en fin fisk.
Får den sedan att gå relativt snällt uppströms med ett par små rusningar innan jag kan stranda den lite fint.
En riktig kanonfisk! Den klart största jag tagit på fluga hittills.
Får låna en våg av den andra killen och kan väga in den på 3 kg.
Den här fisken har jag redan lovat Anna att den ska ätas upp och åker med hem så den knackas och blodas av samtidigt som jag känner mig riktigt nöd med dagen.En riktigt grann fisk. Hade det funnits fiskutställningar så hade ett cert varit det minsta den kammat hem
Direkt efter så går den andra gubben på och nästan på precis samma ställe så drar det på en fisk för honom också. Han tappar tyvärr denna då han måste sätta hård press på den för att hindra att den går nedströms. Såg dock ut att vara en fin fisk även den.

Efter det så fortsätter vi att gå några svängar men är snabbt tillbaka till normalstatus, dvs att inte känna ett jota.
Så istället så åker jag hem och tar rätt på firren så Anna blir glad och nöjd.
Men klockan är nu bara 11 efter att ha fixat allt färdigt så efter en korv på macken så åker jag ut igen.
Den här gången blir det ner till krokforsen. Tyvärr går det så dåligt med vatten att jag ledsnar och åker därifrån snabbt och ner till stocken istället.
Där blir det en resultatlös sväng innan ryggen sätter stopp och jag åker hem, ändå nöjd och glad över dagen.
Det blev ändå nytt personligt rekord på fluga. Jag vet att 3 kg inte är så mycket men för mig är det stort.

Väder: Soligt med nåt enstaka moln.
Vind: nordöstlig ca 3-5 m/s
Temp: +3 från morgon ökande till +15 under dagen
Vattenflöde: ca 160 kbm
Vattentemp: ca 7-8 grader

Må era rekord spräckas ofta!

1 kommentar:

Anonym sa...

Gratulerar. till fångsten. Var länge sedan vi hördes. Ev om jag har tur flyttar jag till Mexico i 1.5 - 2 år till hösten för att svetsa borr riggar. Då blir det fiske i mäktiga vatten
/Roger/