fredag 10 maj 2013

Kristiflygarfiskehelgen del 2

Den här helgen har jag ju fått ett lysande tillfälle att kunna fiska lite.
Svärmor är nämligen på besök och då vet jag att Ellie har både Mor och Mormor på plats.
Det gör att jag passar på att försöka ta mig ut på lite fiske under de här dagarna.
Man kan åka iväg tidigt som tusan och vara hemma till lunch. Visst tusan så gnager det dåliga samvetet mest hela tiden men jag har haft ett långt och intensivt samtal med Ellie om det här där jag förklarat att fisket är en så stark integrerad del av mig själv att jag känner att jag måste få komma ut och fiska för att inte bränna ut mig själv.
Hennes respons på det var: "Gooo, ockey gooo goo"
Jag tolkar att hon menade "Det är klart att du ska åka och fiska farsan! På det sättet så blir du gladare och orkar med mig lite extra"

Sen har ju Dick under våren givit ett löfte också. "Den 10:e kommer dom.."
Det har mer och mer blivit ett mantra som han upprepat hela tiden, lite i stil med Kevin Costner i basebollfilmen field of dreams: "Build it and they will come"
Så jag har ju blivit mer och mer övertygad. "Den 10:e kommer dom.."
Och idag vaknade man och det var den 10:e...man hade ju rätt stora förhoppningar..

Så i morse blev det ännu en sväng till "Grimman" tillsammans med Dick och Tobbe.
Återigen så hade vi regn och rusk vilket innebär att man blir frusen. Så jag hade garderat mig sedan igår med en extra tröja.
Dick brukar skratta och ruska på huvudet när jag berättar vad jag har på mig. Tycker själv inte att det är så rackarns mycket.
Idag var det två underställströjor, en skjorta, fleecetröja och jacka på det. Underkroppen fick två långkallingar, ett par byxor och vadarna längst ut. Fossingar fick tre par strumpor.
Inte så farligt va?

Hade två spön med mig. 13,8 culten riggad med T14 och Siks'en fick en T10 initialt.
Gick första svängen tomt med Siks, men hade ett nafs utanför skravlet som inte fastnade.

Andra svängen så gick jag med culten och en crayfishfärgad zonker med marabouhackel och kinahatt .
I strömkanten så kände jag ett litet tuggande och gjorde mothugg. Den sitter!
Återigen ingen jätte men ändå en marginellt bättre fisk än de tidigare. Efter lite vadning över skravlet kunde en fin liten öring tas in.
Ingen nystigen men det var tusan inte lätt att avgöra. Jättefin kondition på den och man hade kunnat ta den för  en nystigen men den var lite färgad på fenorna och släppte inte fjällen.
Annars hade jag ju "lovat" svärmor en fisk.. Oavsett så var det inte ens tal om att bonka den då den hade fettfenan kvar.
Fisk kan man köpa överallt men ljunganöring är för värdefull för att bonkas i parti och minut. Visst kommer jag att ta en fisk till Anna under de kommande veckorna om tillfälle ges och det är rätt "modell" men den här ficka absolut simma vidare.
Foto: Dick Högström
Naturligtvis var han tvingad att ta ett som ser ut som att jag sitter och skiter  ;-)
Sen blev det ett antal resultatlösa svängar till utan antydan till hugg. Tobbe hade nåt som var där och nafsade lite ett par ggr men inget som ville bita ordentligt.
Det blev väl ca 6 timmar ute allt som allt, men det blir mycket sittande och surrande vilket faktiskt passar den här gamm-kroppen rätt bra. Det är bara skoj att sitta och lyssna och insupa andras erfarenheter och upplevelser.
Det enda som är deprimerande är det här förbannade termoskaffet man envisas med att hälla i sig. Det smakar ju gamma finsk strumpa!
Nu när jag sitter och skriver börjar jag fundera om man kanske ska börja att ha med sig en presso och varmvatten? Det borde ju vara bättre än snabbkaffe? Frågan är väl bara hur länge som vattnet håller sig tillräckligt varmt?
Detta måste testas framöver.

Så som sammanfattning kan man säga: "Inte fan kom dom den 10:e inte.."

Vattenflöde: ca 95 kbm
Vattentemp: ca 6 grader
Väder: Regn till och från
Vind: Lugnt från morgonen som ökade till lätt bris

Må era stigande öringar komma på utsatt datum!

7 kommentarer:

Dick H sa...

Vän av ordning vill bara rätt till en del i denna artikel. Författaren far med lögn och förbannad lögn i sina artiklar. En nystigen fisk togs på nolby morgonen den 11 maj. Med största sanolikhet entrade denna fisk älven den 10 maj. Så dom (eller i.a.f. en av dom, möjligtvis den enda) kom den 10 maj. :)

Anonym sa...

Tack för en trevlig blogg som innehåller både humor och vettig information. Varje gång jag läser lär jag mig något och får ett gott skratt på köpet :) Roligt att du är tillbaka!
Hälsningar en Ljunganfiskare och nybörjare på flugspö som i vanliga fall aldrig läser en blogg :)

Allan sa...

Till DIHO vill jag bara säga. Det är mycket möjligt att den fisk du omnämner men som ännu ej är uppvisad kan ha stigit den 10 maj, men dessvärre inte 2013.. ;-) Menar du att vi skulle ha slarvfiskat och bommat en fisk som stigit? Det låter inte troligt :-D

Allan sa...

Till Anonym vill jag bara säga: Tack, det är skoj att det finns någon som uppskattar det man skriver. Jag får nog be dig att inte lära dig för mycket av vad jag skriver då jag tillhör kategorin nybörjare själv och framförallt att jag knappt har en aning om vad jag skriver om :-) Men roligt att du uppskattar det! Vi ses väl efter ljungans stränder!

Anonym sa...

Det är just att du är nybörjare som gör det intressant eftersom man känner igen sig i så mycket. Skitfiske och krya på dig! /S

Anonym sa...

Jag hoppas på min första fisk på fluga denna säsong :)

Allan sa...

Till Anonym: Det är bara att nöta på. Det kommer förr eller senare en fisk som inte är som alla andra och den har man en hyfsad chans att den faktiskt biter på. Det handlar dessvärre om tid har jag insett. Lägger man tid så kommer man att få fisk. Skitfiske på dig!