måndag 1 december 2008

Ett nytt lågvattenmärke..

Som nog de flesta nog vet är jag lätt avogt inställd till den gode William Moberg-Faulds som är programledare för fiskedelen i programmet Jakt & Fiske som går på TV4+.
I det sista programmet så fick jag då veta att man istället skulle bjuda in två gäster som man skulle få följa med på laxfiske i Lagan. Då tänkte man att det kanske skulle vara nån i stil med Mikael Frödin, Pelle Klippinge (två välkända fiskeprofiler) eller liknande.
Men icke! Vilka hade William istället tagit in....
Jo, Johannes Brost och Kjell Bergkvist! Två avdankade skådisar som lullar runt halvpackade i en halvtimma. Kjell Bergkvist fick frågan om han fiskat lax tidigare "Nä, men öring för ca 30 år sedan..."
Johannes "Joker" Brost kläcker sedan ur sig "Jag brukar fiska varje år...men från båt...och inte med spö..." Dvs trål eller nät..

Dom fick sen instruktioner av en lokal guide på tvåhands flugfiske. Det är ju inte helt lätt som helt färsk rookie och det vara inte heller så länge innan det istället dricks lite pilsner...
Sedan så får Bergkvist prova ett haspelspö i stället. Hans första kast innebär en liten, men ganska elementär liten del.. Nämligen att släppa linan!!
Hans andra kast blir lite bättre, han kommer säkert ut 15 meter från land.. och vad händer..
DET HUGGER EN LAX!!! Karln vet inte vad som händer. Ett mothugg är inget han vet vad det är. Rullen bara tickar ut lina och han bara vevar in lite i maklig takt...
På nåt jävla magiskt vis så lyckas han också få fisken att sitta kvar, samtidigt som Brost står bredvid och kommer med sin hurtiga tillrop av typen "å vilken jävla FIR-RE!"
Hur det nu går till, så lyckas dom (med hjälp ska tilläggas) att få en blanklax på land på drygt 7kg.
På sitt första kast med ett haspelspö på 30 år... Man tror inte det är sant..
Seriösa fiskare får jobba veckor, månader ja rent av år för att få en lax. De här två halvpackade tomtarna bara klampar ner och kastar ut första bästa bete och drar en 7 kg:s blanklax.
Nä, världen är inte speciellt rättvis. Men det var väl tur att de här tomtarna var med och lyckades få en fisk.
Annars hade man fått se William stå och nöta tomt i 30 minuter samtidigt som HAN kläckt ur sig tomma floskler i stil med "Det sista som överger oss fiskare, det är hoppet. hö hö.."

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste tacka min gode son som fått mig upptäcka att det finns annat än Jakt&Fiske 06.20 på morron, nämligen TELETUBBIES... Kan vara nog så frustrerande att titta på när Lala studsar boll då det samtidigt visas bilder på Flugfiske i Finnmarksvidda... Ett tips för att slippa Faulds tjat: Slå av ljudet, vrid på lite krandropp i köket, bänka dig igen framför tv:n med ett finger i vattenglaset...Brukar fungera. Hälsn. Tafsknopare Sundin