torsdag 23 juni 2011

Laxrresa Dag 1 (torsdag)

Så vi kom oss iväg. Staffan följde med, även han på sin första laxtripp och jag hade tagit sikte på Midtkils camping som första anhalt. Det är en camping som ligger egentligen mitt i Stjördals Jäger och Fiske Förenings kortvatten och det kändes som en bra utgångsbas.
Resan upp gick rätt långsamt då man dels är sugen på att komma fram, men också för att vi stannade ett par gånger för att inhandla lite bra att ha saker och framför allt mat.
Japp, det var samma meny som vanligt som införskaffades...
- Pasta Carbonara
- Tunnbröd
- Mjukost (tomat/feta och renkött)
Men då vi inte behövde bära så långt denna gång så slank det med en Joker, nämligen ravioli!! Denna visade sig sedan vara världens bästa laxfiskerätt. Snabb att värma, god och mättande! Äntligen ett alternativ!!

Vi anlände på campingen och insåg att det var rätt billigt med en hytte (bara 100 nok mer än en tältplats) så det var inget svårt val att uppgradera till lyxboende (el, kylskåp, kokplatta och en riktig säng är utan tvekan lyxboende jämfört med vad man är van vid fiske)
Vi tog ett dagskort och fick en karta som beskrev vilka områden som var tillgängliga för oss. Den camping som vi bodde vid var också ansvariga för fiskrapporteringen för hela älven så vi fick dagsfärsk info om hur det gått de senaste dagarna. Dagen innan vi anlände hade det tagits 8 laxar i hela älven. Det låter väl kanske inte så väldigt imponerande med tanke på att det är hundratals fiskare och 7 mil älv, men för oss som endast känner till ljungan så är det ändå bra med lax.
Grundtanken var att börja uppifrån i det översta valdet och fiska oss nedåt. Vi åkte därför upp till ett vald som kallas ”Svarthölen” där vi till vår förvåning var helt ensamma. Så vi kommer ner till älven och där uppenbarar sig en pool som i mitt tycke kändes helt perfekt.
Svarthölen


En ”halvfors” (Syns inte på bilden)som kommer runt en krök och går ner i en djupare hölja med en djupkant på motsatt sida som grundar upp mot vår sida. Den djupare delen grundar sedan upp mot en nacke som åtföljs av en nacke och en ny liten fors. Fiskesträckan var väl ca 300 m. helt underbart.
Vi fiskade där i ett par timmar utan känning innan vi bestämde oss för att rekognoscera en ny plats.
Nästa plats blev ”Iverhölen” som såg liknande ut. Ett långt stryk med en lite lämplig forskaraktär som gick runt en kurva och ut i en djupare pool.
Återigen så grundade denna upp mot en liten nacke. Efter nacken var det som att en lite otydlig djupkanal utkristalliserade sig där man kunde se lite blankfläckar dyka upp som indikerade större stenar och därmed fina ståndplatser. Vi valde sedan att fiska där under kvällen och in mot natten. Under kvällen kom det två trevliga killar från Karlstad som vi snackade en del med. De var också nya inom tvåhandsfisket och vi kunde utbyta lite erfarenheter inom vårt nya intresse. Kvällen fortsatte sedan in mot natt och resultatet förblev detsamma. Det vill säga inget. Så vi återvände till stugan för en kort stunds sömn och istället sikta på morgonfiske.

Men nu är det som det är med fiske. Man går helt enkelt inte till sängs utan en whisky och en pilsner. Vi satt därför och kontemplerade över dagen och sög på en whisky fram till halv tre, svepte sen en öl, satte klockan på 05.00 och gick och lade oss. (Som ni alla vet så är det inte ett genialiskt drag att dricka en 50 cl pilsner det sista man gör…

Må evolutionen framförallt se till att vi får större blåsor!

Inga kommentarer: