tisdag 11 augusti 2009

Ransarån 5/8

Dagen för avfärd så behövde inte väckaren ringa många mikrosekunder. Faktum är att man låg mer och väntade in den så att man kunde stiga upp. Väl nere hos Jake hade han förberett med att koka kaffe och det dröjde inte lång stund innan vi var på väg.
Resan upp förflöt lugnt (förutom att man tyckte det tog så förbaskat lång tid...)Efter ett sedvanligt stopp på OK i Wilhelmina så svängde vi in på Kultsjögården för fiskekort och de sedvanliga sista-minuten flugorna.
Jake passade på att ekipera sig lite också och slog till på en vadarjacka LOOP Opti 3L (ljusgrå med grönt rutmönster)
Naturligtvis så såg man genast liknelsen med en bordsduk eller en lantlig gardin.. ;-) Sedan bar det iväg till ransarns strand och då vi var i god tid passade vi på att springa ner till övre selet i nedre ransarån och kikade om det vakade något, vilket det naturligtvis gjorde och vår fiskeiver blev ännu starkare. Som tur var så kom transferansvariga tidigare och vi hoppade snabbt i varsin båt. De hade nog räknat med att vi var fyra men genom våra sena avhopp så hann vi aldrig med att varsko transfern.
ca 45 minuter senare var vi på plats vid inloppet där vår promenad skulle starta. Ryggsäckar lastades på och vi började stövla iväg. Efter ca 50 meter tänkte jag att "det här går inte!" men tjurade på några hundra meter till och kom in i nån sorts andra andning. Som tur är så är det fina vandringsleder efter ån och det blev räddningen. Jake gick före och rekade och efter en stunds gående kommer han emot mig och vi kan göra en liten omstrukturering av planen. Istället för att gå hela vägen upp mot skibble så slog vi läger efter ca 2-3 km i nederkant av holmselet. Det kändes som att vi då via lämpliga dagsutflykter kunde nå hela delen av ån där vi hade kort. Vi hade naturligtvis plockat med några öl i våra säckar och den som vi då först öppnade och drack i samband med tältresning och baslägerfixande kan jag lova smakade himmelskt. När allt var iordningställt tog vi helt sonika våra spön och gick uppströms. Där träffade vi på Far och Son Sorin som hade kommit kvällen före. Det skulle sedan visa sig att vi 4 var de enda som fiskade efter ån. Vi tog en whisky tillsammans med dessa trevliga snubbar innan fiskeivern blev för stark och vi avvek för att äntligen doppa en krok. Vi gick ner på ett vackert ställe med lite halvsnabbt vatten och kunde där relativt snabbt få ett par mindre öringar. Vattnet var dock lite väl snabbt och grunt för vår smak så vi fiskade oss ganska snabbt ner mot holmselet. Där kunde vi se lite dagsländor som kläckte men inte mycket fisk som var upp förutom några enstaka. Vi fick väl någon enstaka fisk men ingen riktig storlek. Efter att ha fiskat en bra stund så blev vi till slut hungriga och återvände till bascamp för en carbonara (en i en lååång rad av carbonara..) Under resten av kvällen tog vi det rätt lugnt och småmyste med lite fiske i holmselet och smådrack en och annan whisky innan resan och anspänningen gjorde sitt och det blev dags att törna in.

Må era ryggsäckar vara självgående!

Inga kommentarer: