lördag 23 augusti 2008

Först gången i Åtjärn

Staffan och jag hade kommit överens om att förska ta oss ut en sväng så torsdag 21/8 så for vi iväg upp till en tjärn som heter Åtjärn och ligger bara några kilometer hemifrån.
Tyvärr hällregnade det även nu hela dagen och började att blåsa en nordlig vind på ca 5 m/s.
Vi hade ändå bestämt oss att vi skulle iväg så vi knatade iväg upp till tjärnen trots att vi kanske inte räknade med någon större fångst..

Väl upp vid tjärnen (nån kilometer uppför ett berg) så ser vi inte ett endaste vak. Tjärnen verkar dock vara väl frekventerad av andra fiskare då det fanns två fina vindskydd och en väl upptrampad stig runt hela sjön.
På vattnet så såg det ut som att något kläckte rätt ihärdigt så hoppet om att det kanske kunde bli rätt intressan framöver kvällen började spira...
Ganska snabbt ser jag att det inte är någon riktig kläckning som pågår utan hela tjärnen är full med skräddare (Gerris lacustris).

Skräddarna får dock vara helt i fred. Inte ett vak på hela tjärnen. Jag undrar varför det är så? Har flera gånger tidigare observerat att skräddare får vara i fred för fisken. Smakar dom illa? Eller är det för att dom rör sig så mycket att det "kostar" för mycket för fisken att ta dom?

Istället fiskar vi nymf. Staffan provar lite streamer men inte det heller ger något resultat. Enligt vad som står vid ett av vindskydden så har man mellan -96 gram till 2006 satt ut öring eller hornavanröding varje år mellan 300 och 1000 stycken, så någon rackare borde det kunna finnas.

När vi sitter och funderar över varför det är totalt dött på vattnet så ser jag först tre vak nästan mitt på tjärnen och sedan kommer överraskningen:
Helt plötsligt koppar det en fisk mitt på tjärnen som alla gånger väger 2kg+! Sedan blir det stendött igen.

Vi har fiskat oss runt precis hela tjärnen och provat diverse flugor men helt utan något resultat.
Så vi packar ihop och beger oss hem i stället då det börjar skymma och vi inser att det blir inget i kväll.

Så det var tredje svängen på en vecka utan att känna det minsta sprattel. I längden kan det vara rätt frustrerande..
Ähh, det kommer snart lite havsöring i Ljungan och då är man där (om inte älgjakten kommer alltför mycket i vägen)

Inga kommentarer: