lördag 15 oktober 2011

Nästan slut..

Jahapp, då var vi framme vid den 15 oktober. Det innebär att nu är Ljungan stängd en månad för att Lax och Öring ska få leka "ifred".
Hittills så har hösten varit en monumental besvikelse. På ett 15-20tal, fisketripper så har resultatet blivit en liten sprattelöring och ett ordentligt nafs i flugan.
Mycket av det skyller jag naturligtvis på min egen inkompetens men samtidigt så är det inte många man träffar efter älven som upplever något sprakande fiske.
Jag har pratat med gamla "rävar" som är vana Ljunganfiskare som har varit ute varje dag i tre-fyra veckor och ingen jag har pratat med har fått mer än kanske ett par fiskar.

Utan tvekan så är det den sämsta uppgången av fisk sedan jag började fiska i denna älv. Tidigare år har det varit fiske med spinn vilket då har gett ett klart bättre resultat än med fluga, men samtidigt så är det i år samma visa oavsett om man snackar med spinn- eller flugfiskare, ingen får nåt..
Sen finns det säkert en uppsjö naturliga orsaker till detta, för varmt i vattnet, högt vattenflöde hela hösten mm mm. Men tyvärr tror jag den bittra sanningen är att det har skett en radikal minskning av fiskbeståndet som pågått under ett antal år.
Jag har själv fiskat i Ljungan ett tiotal år nu och märkt att det blir sämre och sämre för varje år.

För skojs skull tittade jag på fångstrapporteringen under den senaste månaden. 57 fiskar inrapporterade, in alles...
Naturligtvis vet jag att det finns ett stort mörkertal och att det finns många som inte rapporterar alls, men 57 öringar!! Det ger ett snitt på 1,9 fiskar per dag! Även om det (för debattens skull tar i) bara är 10% som fångstrapporterar och vi säger att det är 570 fiskar som tagits istället skulle det ge ett snitt på 19 fiskar/dag. Detta på 1,5 mil älv som innehåller ett tjugotal klassiska fiskeplatser som mer eller mindre alltid har en eller två fiskare på plats.

De siffror jag nu presenterar nedan är siffror som jag inte har belägg för, utan som bygger på ett antagande att det i snitt är ett femtiotal fiskare som besöker Ljungan per dag. Gissningsvis lägger varje fiskare ner kanske 4 timmar per besök. Det ger då 200 fisketimmar/dag vilket skulle innebära en fisk var 10 fisketimma? Någon som känner att det stämmer? I alla fall inte för undertecknad eller de personer som jag träffar vid älven.
Tar man samma siffror och tittar utifrån den fångstrapportering som verkligen existerar, så blir det en fisk var 105:te fisketimma vilket känns närmare sanningen... Utifrån den statistiken behövs det ungefär 26 besök vid Ljungan där man lägger ned 4 timmar per gång för att få 1 öring..
Sanningen ligger troligtvis nånstans ovanför detta pga av mörkningen men även om man tiodubblar siffrorna från fångstrapporteringen så kommer man upp i siffror som tyder på att man får en fisk var tionde timma. Det skulle innebära var tredje besök.. Inte mycket att hänga i julgranen eller rättare sagt att lägga på julbordet..

När man sitter och räknar på dessa siffror så kan man inte säga att man blir inspirerad direkt.. Det enda som ökat de sista åren är kostnaderna. Skall man ha ett årskort som täcker hela älven med bägge FVO så är man uppe i 2400 kr, och vad får man för detta? Kastträning?
Laxfisket är så utslaget att det i år inte har fångats en enda fluglax, öringsfisket är en spillra av sitt forna jag, det är sopor och skit på varenda fiskeplats, det finns inte soptunnor utefter älven, den sk "fiskeleden" är igenrasad och misskött. Man undrar över var pengarna för våra fiskekort går nånstans?
Som exempel vill jag påvisa vad ett årskort kostar vid några andra av våra klassiska fiskeälvar.
Byskeälven 10 mil fiske, 1200 kr.
Kalix älv 1000 kr
Örekilsälven 4000 kr (säljs endast 28 kort per år) Ett dagskort ligger mellan 100-300 kr som bör jämföras med 240 kr för Ljungan
Öre älv 500 kr
Bergeforsen zon 1 och 2, 200 kr dag/natt, zon 3 årskort 600 kr
Emån Fliserydsfk 2,5 mil 700 kr
Till och med Mörrum har priser från 290 kr/dag..

Det är lite svårt att hitta årskortspriser för många älvar på nätet men det skiljer inte många tjugor på att fiska i Ljungan mot att fiska i tex Emån eller Mörrum och det i sig måste säga något..

Fisket i en älv kan naturligtvis gå ner av många orsaker och nedgången ser ut att ske på många ställen efter kusten. Skillnaden är att på andra ställen ageras det med åtgärder, medan här nöjer man sig med att höja fiskekortspriserna..
Det är sorgligt att skåda och man slutar aldrig att förvånas över människans närsynthet, egoism och kanske framför allt, dumhet.
Titta på omsättning och fisketurismen i tex Em eller Mörrum. Eller varför inte på de norska älvarna, Ryssland, Kanada, Nya Zeeland mfl. Här har man insett vikten och vinsten över att vårda fisket och fiskarna och byggt upp miljardindustrier kring det. Nä, istället så är vi nöjda här i vår egen ankdamm och sitter och tittar på när vi ödelägger både ekologi och ekonomi. Jag själv är tyvärr inget undantag. Skriva och gnälla och beklaga sig på en blogg är inget sätt att ta tag i saker, utan man gömmer sig och väntar på att någon annan ska fixa. Tyvärr vet jag inte var man skulle börja och hur man ska gå tillväga.
Ett litet hopp är att den nystartade Havs och vattenmyndigheten inte har samma inskränkta syn och att man förhoppningsvis förstår innebörden med de problem som finns och dessutom har både stake och insikt nog för att stå upp mot starka lobbygrupper och inse de värden som fi trots allt fortfarande har simmande i våra hav och älvar. Tyvärr känner jag mig inte allt för hoppfull...

Må alla dessa inskränkta och okunniga människor inse vad som håller på att ske med en av våra stora naturtillgångar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hörrä du!!! Ha du inte "sluta jaga" länge nog nu! Dra ner dragkedjan på vadarjackan så du får syre till knoppen och inse att det är i skogen det händer!;)
Hör av dig om du vill hänga på nån gång./Jake