söndag 28 april 2013

Av..

I morse så klev jag upp klockan 03.50.
Planen sedan i går var att jag skulle ta mig ut en sväng under tidig morgon och komma hem i lagom tid till att Ellie och Anna vaknar. På det sättet så får man det bästa från bägge världar.
Nackdelen är ju att vid den tiden på morgonen så är man ytterst osäker på om fisket verkligen är en hobby värd att hålla på med.
Man är normalt så trött så man inte har en aning om vem man är, vad man gör eller varför man gör det.
Som en anekdot från mitt icke-fiskar liv, och som kan förklara mitt morgontillstånd, så kan jag berätta om härom natten då jag klev upp för att värma lite ersättning i mikron.
Jag satte in flaskan, stängde dörren och väntade.
Efter en oklar tidsperiod så började jag förstå att något var fel eftersom det inte hördes något surr och heller inget pling.
Orsaken var att jag hade stoppat in flaskan i kylskåpet och stod och blåstirrade på det utan att begripa vad som var fel..

Den här morgonen gick det ändå ganska bra att vakna till då det var Ellie som väckte mig med att hojt-grymt-gråta i sömnen och då vaknar man till rätt snabbt. Så en stund senare satt jag i bilen på väg till Ljungan.
Det blev återigen Grimman, mycket beroende på att Dick var ute i går kväll och gav rapport om att han hade dels fått en liten sprattel men också sett fisk.
Chansen att den skulle vara kvar var ju kanske inte så stor men det är å andra sidan ett trevligt ställe att fiska på så varför inte fara dit.
Med tanke på den tidiga timman så var jag också rätt säker på att få gå o-fiskat vatten vilket alltid höjer spänningen ett snäpp.
Och vilken morgon! Ett par minusgrader i luften, klarblå himmel, vindstilla och en orkan av fågelkvitter samtidigt som solen kommer upp.
Jag är inte direkt en religiös person men såna här morgnar är nog det närmaste man kan komma till bevis på en existens av en högre makt!

Jag hade riggat två spön med lite olika sjunkgrader och lite olika flugor. Cult'en fick gå lite tyngre medan TCX'en fick en lite lättare.
Gick ett par resultatlösa repor utanför vindskyddet med bägge spöna först. Sen kom det ner två andra snubbar från Östersund som jag surrade med ett tag. Medan dom fiskade så tänkte jag gå upp och prova utanför Stångån en sväng så jag tog TCX'en och knatade iväg upp.

Jag hann sen bara fiska några kast innan det sög till! Ett kraftigt mothugg kom instinktivt.
Pang!
Så stod jag där, fånigt stirrande på ett halvt spö..
Spöhelvetet gick bara rakt av! Det var ingen fisk som tagit kroken utan jag fastnade helt enkelt i en sten och mothugget innebar ett spö mindre.
Men nog fan kan man tycka att spöet ska hålla för ett mothugg!?!
Min första tanke var att det det var i en holk som det gått av men det visade sig vara ett rent brott mitt på den andra spödelen. Det måste ha varit nån liten skada på det som jag inte sett helt enkelt. Det sk ändå sägas (eller i detta fall skrivas..) att det var bättre att det hände när jag krokade en sten istället för 10 kg silverblank lax.
trasigt..
Jag fick in grejorna under svavelosande eder och började sen gå ner mot vindskyddet kokande av ilska. Precis då blir jag anfallen av två gummor i 100-års åldern som först med glada tillrop frågar "Blir det nån fisk?" för att totalt strunta i mitt svar och börja berätta om var dom var uppväxta, om hur deras gubbar minsann hade fått upp en öring i går på 4,8 kg som dom fick "kasta, för när dom är sådär i köttet går dom inte att äta" och fan vet om dom inte klämde in en resumé om sin sjukdomshistoria.
Det är tur för dom att dom inte vet hur nära dom var att få äta trasiga spödelar..

Efter att ha fått lite kaffe och lugnat mig ett tag så började jag ändå att fundera i lite mer positiva tankebanor.
Jag har trots allt livstids garanti på spöet och en ny spödel går hyfsat fort att få fram.
Nackdelen är att jag kommer aldrig mer att kunna lita på spöet..

Efter ytterligare fundering så öppnades då helt plötsligt en nytt fönster i min interna lilla tankestuga.
Om jag nu har ett trasigt spö så är jag ju mer eller mindre tvíngad att köpa ett nytt spö!
Jag har iofs tre hela.. och ett som kommer att bli helt efter lite väntetid, men det var ju precis med ett spö i den storleken som jag ville fiska just nu, och då går det ju helt enkelt inte att vänta ;-)
Speciellt med tanke på att jag kanske aldrig mer kan lita på det här spöet. Oavsett hur bra det blir efter rep så kommer det alltid att vara "Spöet som gick av"..
Så när livet ger mig citroner så gör jag lemonad! (låter bättre på engelska..)

Så i morgon blir det alltså en sväng till PO's. Dels för att beställa en ny spö-del, men också för inköp av ett nytt spö.
Valet står mellan två utvalda.
Vision Cult 13,4 #7 och Vision Siks 13,4 #7.

Cult'en som jag har (13,8 #9) är jag supernöjd med och jag har även provkastat 13,4 varianten och den var jättefin.
Siks'en har jag inte kastat med men fått bra rekommendationer på. Den är lite styvare än Culten och lite snabbare men ska ändå vara väldigt skön.
Mmm, nåt att grubbla på över natten.

Men om vi återgår till själva fisket.
Det blev inget som vanligt..
Körde nån repa till vid vindskyddet och skravlet men inga känningar. Ingen av de tre andra som hade dykt upp hade heller några känningar.

Vattenflöde: ca 120 kbm
Vattentemp ca 4-5 grader
Temp: Från morgonen ca -3 grader som steg till ca +8 grader
Sol från en klarblå himmel
Vind: vindstilla från morgonen som ökade till en sydöstlig bris.

Må era spön gå av vid rätt tillfälle om de nu ska envisas med att gå av!

lördag 27 april 2013

Iväglurad

Jag var ju ute i Torsdags och fiskade lite med Staffan. Dick kom ju inte lös då och var istället helt inställd på att åka en sväng under fredag eftermiddag, vilket var en tid som jag istället inte kunde komma lös.
Men efter att ha haft lite flyt med arbetet så öppnades en lucka för mig och jag tog mig faktiskt iväg.
I stället så stängdes möjligheten för Dick då han blev inkallad på ett möte efter lunch.
Så här stod man nu iväglurad utan fiskekamrat men det kan vara helt ok att fiska själv också under en kortare stund. Att göra det under en längre period är nåt jag kommit till insikt om blir bra nog så tråkigt.. Mer om det i kommande inlägg.

Planen var att fiske hela dingersjösidan, dvs börja att fiska järnvägsforsen och gå hela vägen ner förbi mjösund men när jag skulle parkera bilen så stod det redan 5 bilar på plats vilket gjorde att jag drog åt mig öronen.
" Jag kollar grimman istället även om det säkert är fullt med folk där"
Det är inte vanligt att det är folktomt på denna plats men den här gången var det faktiskt så.
Sträckan där är naturligtvis avfiskad 167 ggr under förmiddagen men eftersom man hoppas på stigande fisk så gör det inte så rackarns mycket.

Så jag gick sträckan en gång med skagit F/I och 12 fot T10 tip och lyckades fiska bort två av mina favoritflugor. Ingen känning efter fisk dock. Sen tänkte jag att jag skulle prova stångåmynningen som kanske inte är lika hårt fiskad. Det slutade mindre bra om man ser till antalet flugor. Fiskade bort 4 stycken i snabb takt för att sen sätta hela klumpen.. Efter en massa trixande, slitande och svärande så lyckades jag faktiskt rädda både klump och tipp men bestämde mig då att det var färdigfiskat där uppe och gick ner till grimman igen.
Under tiden så ringde Dick och han hade kommit ut från mötet så han var på väg att ansluta med rasande fart.
Innan han dök upp så hann jag med att gå sträckan ytterligare en resultatlös sväng.
Som vanligt så fiskade det riktigt fint där men inga hugg.
Dick stannade kvar och gick ett par repor efter att jag hade farit hem till familjen. Så under kvällen fick jag rapport från honom om en tappad fisk som hade suttit en stund men som sen bara lossnat.
Återigen så börjar man få vibbar från fjolåret. Fisk för oss bägge på premiärturen sen började VM i tappade fiskar för Dick där han var en stark guldmedaljutmanare. Han tappade en massa fiskar i fjol våras och började misströsta ordentligt på krokar och diverse orsaker.
Nu får vi hoppas att historien inte upprepas i år igen.

Så resultatet blev:
Noll fiskar,- 6 flugor

Vattenflöde: ca 140 kbm
Vatten temp: ca 4 grader
Vind: Ganska snäll ostlig vind
Lufttemp: ca 6-8 grader
Sol, moln och regn om vartannat

Må era arbetstider alltid öppna sig för fiske!

Liten utrustnings-sammanfattning från ifjol


Jag tänkte försöka ge mig på nån form av sammanfattning över det föregående året och tänkte dela upp det i två delar.
  • Utrustning
  •  Fiske
Den här första sammanfattning får då omfatta utrustningsdelen.

Efter att ha blivit sjuk under våren i fjol i en lungåkomma där de första prognoserna var väldigt deprimerande (men som lite senare visade sig vara bättre) så kände jag lite att ”Men vafan, ska man hålla på att snåla och djävlas när man inte riktigt vet om man får nåt mer fiskeår? Nä, nu handlar jag tamigfan upp mig på lite grejor”

Här kanske det ska också sägas att jag är väldigt kreativ när det gäller orsaker till att unna mig själv fiskeprylar... Tankegången hade lika gärna kunnat vara i stil med "Men vafan, bankräntan kommer förmodligen att stiga vilken dag som helst, varför ska man då hålla på att snåla med sig själv.."
I förr-fjol har jag tex för mig att jag köpte en ny rulle för att jag bommade när chefen bjöd på semlor på jobbet..

Jag hade ju suktat efter ett nytt spö sedan tidigare i 13,5-14 ft skiktet.
Samtidigt så hade Dick varit på mig om att ”Ett switchspö måste man ju bara ha. Tänk att fara och gå efter Ljustorparn och finlira lite..”
Ju mer man tänkte på det så ju bättre lät det.
Så jag knatade därför in på PO’s och sa att jag ville köpa prylar!

Det blev alltså en rätt diger lista (även om jag inte minns allt nu)

Billigt blev det ju inte om man tittar på slutsumman men Andreas på PO's måste jag säga är väldigt bra att ha att göra med. Ett schysst pris blev det på grejorna och det är aldrig några problem med nåt oavsett vad det gäller. Försöker att göra alla mina inköp där även om det kanske i vissa fall skulle gå att handla vissa saker billigare via nätet eller genom inköp utomlands.

1 spö Vision Cult 13,8 ft #9
1 spö Vision switch 10,8 ft  #7
1 Vadarjacka Vision Opas
1 par vadarskor Vision Hopper
1 Rulle Lamson Konic (till switchen)
Skagitlinor och tippar till bägge spöna
Sedan diverse flugbindnings prylar, tafsar, krok och dylikt.

Ska man sen ge sig på nån form av recension av grejorna får det bli nåt i stil med det här:

1 spö Vision Cult 13,8 ft #9
Mycket trevligt spö. Det är rätt så annorlunda i jämförelse med den (smala) erfarenhet jag har av andra spön som jag använt. (GL LPXe och Sage TCX)
Det är riktigt snabba spön jämfört med Culten som är ett mycket långsammare spö med en djupare aktion.
Jag har nästan uteslutande fiskat det med Skagit lina och jag måste säga att det är helt underbart att gå och fiska med. Lätt smidigt och ställer inte lika höga krav på timing. Jag betraktar mig fortfarande som en nybörjare men jag måste säga att det är väldigt lättkastat och trevligt. Det är å andra sidan kanske inte en kastkanon som tex Sage TCX men man får en känsla av välbefinnande när man fiskar med det.
Egentligen det enda negativa är att det har farit bort lite kork ur handtaget men ändå ytterst lite. Sen kan jag också tycka att det vore bra om man hade gjort märkningar på spödelarna. En liten prick på varje spödel underlättar bra

1 spö Vision switch 10,8 ft #7
Konstigt nog köpte jag det här spöet med en viss skepsis.. ”När ska jag använda en sån här tandpetare, tre ggr per år i ljustorpsån?”
Sanningen blev en helt annan. Det är nog det spö som jag använde mest under fjolåret. Helt jäkla enormt vad användbart det är. Jag har nästan uteslutande använt det som  När det fiskas med en skagit lina så bär den ut tunga flugor till kastlängder som bara skiljer sig marginellt från större spön. Sen går det att fiska helt otroligt trånga ställen utan större problem genom att det blir en minimal linbåge bakåt. Sen är det ju så otroligt lätt. Speciellt i kombination med skagit-tekniken så är det inga som helst problem att gå en hel dag utan den minsta känning i axlar eller rygg.
Det är väl kanske inte ett spö för det tunga vårfisket eller efter junifisket på lax, men annars så ser jag inga hinder med att använda det under hela säsongen. Ett kanonköp skulle jag vilja säga!

Vadarjacka Vision Opas
Min förra vadarjacka (Guideline Explorer) visade sig föregående säsong att den inte stod emot mer än nån timmas regn innan det slog igenom och man blev blöt.
Kalla mig galen, men en huvuduppgift som att skydda mot vatten känns som nåt en vadarjacka borde klara..
Nu blev det i alla fall ett inköp av en Vision Opas. Jackan är lite längre än en normal vadarjacka och ganska vid i sin passform så för en liten tjockis som en själv satt den som en smäck.
Den har schyssta fickor och en fleecekrage som värmer fint.
Bra fickor och dragkedjor som håller och skyddar bra.
Som jag ser det så finns det bara ett enda fel på jackan.
-          Den är orange!
Jag vet inte hur stor påverkan färgen har men det känns rätt dumt att gå runt med ett stoppljus samtidigt som man försöker smyga sig på fisk..
Nu under våren har jag haft kraftiga funderingar på en ny jacka, men en riktigt bra jacka är ju så förbannat dyr. Näja, får se vad som händer under säsongen...

1 par vadarskor Vision Hopper
Som beskrivit i ett tidigare inlägg så har jag skaffat nya skor i förra veckan. Hopper skorna lämnades in på reklamation på grund av att de troligen var sydda med vattenlöslig tråd, vilket är jättedumt på ett par skor som är gjorda för att stå i vatten..
I övrigt så är det en väldigt skön sko. Mjuk och fin att gå i men ändå med ett bra stöd.
Sulan på de jag hade var den dubbade vibramsulan. Den har jag inget direkt negativt att säga om. Hyfsat bra grepp på de flesta underlag. Kändes lite som hur jag personligen ser på odubbade däck på vintern.
Det funkar men de är inte speciellt bra på nånting.

1 Rulle Waterworks Lamson Konic
En Lamson rulle till ett schysst pris. Här snackar vi om en gjuten rulle med nån form av förstärkningscoating på. Den har dock ett riktigt bra bromssystem som är detsamma som Lamsons dyrare rullar
Vi snackar här om en bruksrulle som har fungerat bra under den tid jag använt den. Rullen har väl inte utsatts för några speciellt hårda tag, men den har klarat laxdrillar och varit ute i ur och skur utan att uppvisa några problem.
Det är inte den snyggaste rullen jag sett men den funkar faktiskt riktigt bra. Till det priset så tycker jag ändå att det är ett utmärkt köp.

Övriga grejor ids jag inte recensera just nu. Allt har dock fungerat bra och jag har inga klagomål på nåt egentligen.
När det gäller skagit linorna så tror jag att jag har provat det mesta i märkesväg. Det är Vision, Rio, Airflo och Scientific Anglers linor som provats i en massa olika konstellationer. Ingen lina har upplevts som mycket bättre (eller sämre) än någon annan.

Allt som allt så upplever jag nu att jag tror min spö-garderob är fylld för tvåhandsfisket. Det kan till och med vara så att jag ska sälja det största spöet (Sage TCX 15 fot)
Jag tror jag hade fram det en enda gång i fjol och troligtvis så kommer det inte fram fler ggr i år. Ser liksom inte riktigt det behovet längre..
Men det ligger samtidigt inte riktigt i min natur att sälja fiskegrejor.. Får se vad som händer..

Må ni alla komma till en livskritisk vändpunkt som slutar väl (eller bara att er bil blivit smutsig) och innebär att ni får köpa fiskegrejor!

En snabbtripp med Staffan

I torsdags så skulle vårt system på jobbet vara nere under eftermiddagen vilket innebar att jag såg en lucka för att slinka ner ett par timmar till Ljungan.
Staffan gjorde mig sällskap och gjorde samtidigt årets premiärtur.

Den här gången provade vi "Stocken" för första gången.
Gick ca 110 kbm så man kom även åt att fiska "Piren" på ett bra sätt.
Nu var det ju som vanligt, dvs att nåt skulle gå "fel". Under våren så har det egentligen varit mycket mindre vind än normalt som jag upplever det. Enda gången som det har egentligen blåst ordentligt var förra veckan då jag och Dick var ut.
Den andra gången var naturligtvis i torsdags eftermiddag. Det stormade på riktigt rejält. Vinden slet vattnet från ytan och sprejade fram.
Staffan provade inte ens att ta fram fluggrejorna utan nöjde sig med spinnprylarna.

Vi gick bägge varsin repa över hela sträckan inklusive piren (inte Staffan) men helt utan känningar.
"Stocken" har jag en känsla av att inte är optimal om det inte rör sig om stigande fisk. Jag är lite tveksam till att det ställer sig "gamm-fisk" i den strömmen då den är ganska kraftig (finns ett par ställen där de kan stå iofs) men det blev ingenting oavsett om det fanns fisk eller ej.

Det blev inte mer fiskat än den enda repan. Försöker ta mig hem i tid för normal arbetsdag för att försöka avlasta Anna med lill-stumpan och få spendera lite tid med henne.

Vatten ca 110 kbm
vatten temp ca 5 grader
Vind: Kraftig nordlig vind
Sol, regn och mulet om vartannat.

måndag 22 april 2013

Nya vadarskor

Efter fredagens debacle för Dick där hans spö tyvärr blev krossat av en igenblåsande bildörr så fick jag ett (inte helt oväntat) sms under söndagskvällen av honom:
”Ska du med på PO’s” imorgon.
Vad skulle man svara på det? Bajsar Dolly Parton i skogen? Sover björnar på rygg? Natuligtvis så valde jag att följa med.
Jag utgick från att Dick ville klämma och känna på några olika spön och kolla kostnaden för att köpa en ny del till det förolyckade spöet och det är ju aldrig fel att kika och klämma på ett spö.
Den andra orsaken var även att jag skulle reklamera ett par vadarskor som jag köpte under fjolåret.
Jag införskaffade nämligen ett par Vision Hopper i maj i fjol. Jättesköna skor som suttit bra på fötterna men dessvärre så verkar det som att sömmarna som håller ihop skon är gjorda av återvunnet tidningspapper..
Nästan alla sömmar har mer eller mindre förmultnat och försvunnit med resultatet att skorna alltid varit fulla med grus.

Jag har försökt att läsa runt och se om det är någon annan som haft det här problemet men inte direkt kunnat hitta nån info. Dick köpte också samma sko nån månad senare men för honom så har de funkat utan problem.
I alla fall så kände jag inte att jag längre hade något förtroende för Hopper skon. Nytt för i år så har Vision släppt skon ’Loikka’ med en ny sula. En gummiblandning som är mjukare än vibramsulan och lite andra förbättringar. Så jag uppgraderade till ett par såna istället och är nu jättesugen på att få komma ut och prova dom.
Jag får återkomma framöver med en recension av dom.

Sen blev jag lurad till att vara med på en kastkurs för skagit. Ja, lurad och lurad… jag fick frågan om jag var intresserad…
Så nu är jag anmäld till kurs den 16 maj.
Allt som allt blev det då skor, kastkurs och diverse flugbindningsgrejor.

Förra veckan var jag på PO’s för första gången i år och hör och häpna. Jag köpte igenting! Både Anna och Dick var jätteoroliga och även kollegorna reagerade kraftfullt.
Men nu är jag tillbaka!

Hur gick det för Dick och spöfrågan då? Nja, inget köp direkt och en förfrågan till Guideline på en spödel. Jag återkommer även i den frågan framöver.

Må väl och må era köpimpulser frodas i vårvärmen

söndag 21 april 2013

Im back!

Det var djääääävulskt länge sedan jag skrev nåt i denna blogg men nu är jag tillbaka!
Förra året så blev det en massa sjukdom och jävelskaper som gjorde att jag inte hade energi att blogga men nu är man tillbaka i hyfsad form och därför tänkte jag försöka skriva en rad eller två ibland.

Förra året var händelserikt så det förslår, jag ska försöka göra lite rekapitulationer löpande när andan faller på. Mycket saker hände både med kropp, utrustning, flugbindning och icke-fångster.
Den största förändringen hände dock nu i vår då jag blev pappa till Ellie den 1:a mars.
Utan tvekan så är det min bästa fångst någonsin alla kategorier och numer så är flugfisket min andra passion efter Ellie som utan tvekan håller förstaplatsen.
Men efter att ha bytt blöjor i 7 veckor så inser man att man måste även hitta tillbaka till att göra något där jag inte är "pappa-Allan" eller "Jobb-Allan".
Jag kände helt enkelt att jag bara måste få vara "Allan" för en stund (misstänker här att det är nån eller någon som gör sig lustig och tänker att han spelar ju allan varje dag..)

Så i fredags eftermiddag tog jag ledigt från jobbet några timmar och tillsammans med Dick så fick jag göra årspremiär i ljungan. Blev en liten tur ner till vattenverket då vi hade hopp om att söderläget där kanske hade tinat bort iskanterna efter älven...
Nä, det hade det inte gjort. Var lite bökigt att hitta lämpliga ställen att kunna blöta flugan men lyckades faktiskt efter ett tag hitta en fin liten plats.

Årets premiär blev lyckosam. På första repan så lyckades jag kroka en liten sprattel, precis som på premiärturen ifjol. En liten fisk men oj vad skoj! Nu är det bara att hoppas att fjolårsmönstret inte upprepas i år (återkommer till fjolåret i ett senare inlägg)
Dick lyckades också dra en liten sprattel en stund senare vilket innebar att vi bägge fått fisk på samma dag vilket jag inte tror inträffat tidigare.

Nu är premiärinlägget slut och jag ska försöka skriva lite mer framöver även om tillfällena till fiske kommer att vara avsevärt färre denna säsong. Lite hoppas jag dock kunna ta mig ut då jag har en förstående fru och en dotter som ännu inte lärt sig säga nej.

Just det, glömde bort att nämna den tragedi som inträffade under fisketuren. Bildörren för dick blåste igen och förpassade hand kära LPXe till de sälla fiskevattnen. Ett rakt brott på bottendelen blev resultatet och det vara bara för honom att åka hem och hämta reservspö.
Dick, jag kan bara försäkra dig om att vi har haft flaggan på halvstång, gått klädda i svart, hållit en tyst minut och haft de normala tre dagarnas sorg för ditt spö.

Må väl och må era spön undvika alla framtida bildörrar!