torsdag 22 mars 2012

Lite tillfällig panik..

Höll på att få panik idag..
Har gjort en beställning på prylar från PO’s för ett tag sedan. Det är en ny vadarjacka, nya vadarskor, en ryggsäck, backing, runningline, spetsar, linförvaring samt två vision skagit linor.
De har dock inte dykt upp än trots att beställningen gjordes för ett tag sedan så i går ringde jag till PO’s.
Nu fick jag inte tag på Andreas (killen jag beställt av) så jag frågade Yvonne, som svarade, och hon i sin tur frågade en annan kille i butiken vad som gällde med linorna.
”det har blivit problem, de dyker nog inte upp…. (den här veckan tänkte jag) ….den här säsongen..”

”VA!?!?”
Jävligt skumt tänkte jag? Alla andra butiker verkar ju har fått sina linor?

Ringde igen i morse och snackade med Andreas. Hade blivit ett missförstånd. De skulle tydligen inte få hem några Vision ACE spey linor, men däremot så ska skagit linorna komma men eftersom alla säljare verkar vara på sportfiskemässan verkar det inte gå att komma i kontakt med någon för tillfället.
Förhoppningsvis så kommer dock linorna till veckan.
Hoppas verkligen det för nu är jag extremsugen på att testa lite nytt!

Må era beställningar alltid komma fort!

Bakisfiske

Söndagen så vaknade jag och var bakis å det grövsta…
Efter fisketrippen igår så blev det först ett besök på O ‘Learys då det var St.Patricks Day och det måste naturligtvis firas med lite Guinness.
Så jag och Anna med våra vänner Micke och Frida käkade gott och det rann ner ett par goda härliga svarta pints.
Efter det så åkte vi hem till Micke och Frida för att se websändningarna från Timrå-Leksand matchen. Firandet av St. Patricks Day fortsatte med mer Guinness, Kilkenny och Tullamore Dew.. Firandet späddes sedan på i och med att Timrå efter ett viss besvär besegrade Leksand i sudden..

Så söndagen så var man inte glad…

Joel hade hört av sig kvällen före och skulle ner till Ljungan så jag tänkte att det är bättre att vara ute och skaka av sig bakisheten vid vattnet.

Redan under promenaden från bilen ner till vattnet så insåg jag att det var ett misstag..



Med kräkkänslor så riggade jag ändå spöet och gav mig ut och gjorde några sporadiska kast efter lite snackande med Joel och en kamrat till honom som också var på plats men som jag inte minns namnet på tyvärr.

Hade en T-17 spets på som gjorde att jag satte ett par flugor i stockar men kände mig för klen för att byta tafs..
Orkade helt enkelt inte engagera mig utan packade rätt snabbt ihop igen och begav mig hem till soffa, tv, ostbågar och trocadero..
Som klippet nämner så var tanken att åka in och jobba.. Jag kan nämna att det senare inte var så aktuellt..
För att citera Danny Glover: "Im to old for this shit.."

Må er bakfylla aldrig vara av sån art att de stör ert fiske!

Kameratest och fiske

Lördagen så skjutsade Anna ut mig till älven så jag fick fiska lite samtidigt som hon åkte iväg och jobbade lite.
Så det blev Dingersjö som fick bli målet.
Vattenståndet var sänkt till ca 120 kubbar och dagens stora mål var väl egentligen att testa den nyinköpta kameran, mer än ett verkligt hopp om att få känna på lite sprattel i spöet.
Fiskade hyfsat koncentrerat ändå och provade att gå med lite tyngre spets på skagit linan än jag gjort tidigare. Provade den T-14 spets jag knåpat ihop kvällen innan och det funkade fint. Fick även testa hållfastheten på den då jag gick fast ordentligt ett par ggr, men den höll bara bra.

Gick ett par svängar mittemot grimman och ett par svängar nere vid notvarpet.
Kändes som att flugan fiskade finfint men som vanligt inte ett nafs..
Så den kanske inte fiskade så fint ändå..

Passade även på att filma mig själv lite för att få koll på tekniken. Det man lite snabbt kunde se var att jag i baksvingen har för stor vinkel på spöet ofta så att d-loopen blir för ”smal” och att en del klumpen ligger i vattnet och att mycket av energin går förlorad.
Grundproblemet är nog egentligen att man försöker ta i för mycket och därigenom ”tar sats”. När jag väl tänker på det och lyfter spöet lite mer funkar det avsevärt bättre då d-loopen bildas på ett bättre sätt.
Sen så finns det väl ca 35 andra fel man gör också men det känns som att man får jobba på en detalj i taget.

Kameran då, vad säger man om den.. Tja, man tror ju alltid att det ska bli bättre än vad det blir. Man glömmer bort att man inte betalat några pengar och blir sedan besviken över att det inte är proffskvalitet..
Här nedan kan ni se ett par snuttar från helgen. Naturligtvis finns det inga drillningsskevenser….

Försök till C-spey


Två kast till




Den kommer nog att funka fint framöver så länge jag kommer ihåg att jag får det jag har köpt..

Väder: Soligt
Temp: ca +5C
Vind: NV ca 5 m/s som ökade konstant under dagen
Vattenflöde: ca 120 kbm
Vattentemp: ca 1 grad

Må ni aldrig behöva se er själva på video..!

lördag 17 mars 2012

Ny videokamera

Under en längre tid har jag funderat över att det vore trevligt att ha med en liten videokamera ut på fisketurerna man gör, men det har inte blivit av då det dels har varit rätt dyrt att hitta en vattentät och stöttålig kamera som inte kostat skjortan. Sen har storleken också påverkat. Jag har inte hittat någon liten smidig kamera som man kan bära med sig hela tiden utan att man tänker på det.
Så det är den vanliga stillbildskameran som fått hänga med, nånstans där nere i ryggsäcken.
Ibland har man kommit ihåg den för att plocka upp och ta det obligatoriska ”nedströmsfotot” snabbt följt av ”uppströmsfotot”..

En annan sak som jag länge funderat på är att kunna filma sig själv när man kastar, för att på ett mycket enklare sätt kunna se de tekniska fel som man gör. Jag är övertygad om att det är nyckeln till att kunna få en väl fungerande teknik.

Nu har det i alla fall blivit av!
Efter ett tips från Tobbe så hittade jag Kodak PlaySport ZX5 som är en videokamera som spelar in full HD.
Den är vattensäker ner till 3 m och stötsäker från 1,5 m. den har också ett rätt schysst macroläge även om jag inte hunnit testa det så mycket än. Storleksmässigt är den mindre än en smartphone (kanske lite tjockare) och går utan problem att ha i en innerficka.

Det är ingen kamera som kommer att användas för större hollywood produktioner då den bara har digital zoom samt att objektivet är så litet så det begränsar ljusintag.
Absolut inga problem dagtid men kvällstid och speciellt inomhus verkar den ha lite kämpigt med ljuset.
Men det lilla jag har testat den hittills utomhus så funkar den skitbra.
Man kan å andra sidan inte begära allt för mycket av en kamera som spelar in HD, är vattentät och stötsäker och kostar under 1000 kr.
I helgen tänkte jag ta mig ut och prova den lite. Ska se om jag inte kan lägga ut nåt som blir filmat.

Må era kameror vara mindre än era fiskar!

söndag 11 mars 2012

Skulle inte fara ut..

Idag tänkte jag inte fara ut nåt. Det var grått och tråkigt väder ute och jag hade tänkt att jag skulle få nåt gjort istället.
Så jag käkade frukost i lugn och ro medan Anna tog en dusch. Satte mig i soffan och zappade runt lite, men eftersom det inte var nåt att se så gled det på en fiskefilm..

20 minuter senare håller jag på att packa bilen för en kort sväng... Blev så jäkla sugen när man sitter och tittar..
Så jag for ner till "Stocken" för att rekognoscera lite och se om det gick att fiska för isen. Det var samma här, pga lågt vattenflöde gick det alldeles utmärkt att gå utanför iskanten. Nu blev det bara en enda väldigt noggrann repa innan samvetet slog till och jag kände att jag nog borde fara hem istället. Hade faktiskt fiskkänning men inget som ville fastna. Ett ordentligt tugg på flugan och sen inget mer. Det gör inte så mycket att dom inte fastnar nu men visst vore det roligt och få lite mer kontakter.

Kom istället hem i tid för att se skidskytte VM (så mycket för att få nånting gjort...)
Fick se Björn Ferry ta silver och Mikael Lindström brons i masstarten! Fan vad skoj!

Väder: Grådaskigt med regnskvitter
Temp: ca 2 grader
Vattenflöde: ca 130 kbm
Vattentemp: isflak (måste skaffa termometer)
Vind: ca 2 m/s NV

Lördagen 10:e mars

Den här dagen fick jag med Anna ut. Hon kanske inte fiskade så mycket, men jävlar vad hon fotade kottar, stenar, vatten och mer kottar. Roligt att hon följer med ut ändå även om man kanske inte är så bra sällskap. Man fastnar lätt i fisket.
Sen är man hela tiden orolig för att hon ska ledsna och vilja fara hem men vara för tjurig för att säga till.
Men varje gång som vi varit ute så slutar det med att det är jag som får säga att nu far vi hem..

Vi åkte ut vid elva tiden och mötte upp med Dick vid Grimman som jag hittills inte besökt i år.
Även här var det en del is, men eftersom det var rätt lågt vatten så gick det bra att gå utanför iskanten.
All de gånger som jag varit ut hittills har jag haft samma lina på. Rio Skagit Short 525 grain. Är fascinerad av tekniken och att det inte verkar spela någon roll vilken storlek på flugan man har. Det smackar till så flyger det ut.
Jag har väl inte fått riktigt kläm på tekniken ännu men det kommer väl förhoppningsvis..

Så medan jag kastade så fotade Anna. Vi skrattade åt varandras nörderier. Anna tyckte det verkade meningslöst att fisk samma sträcka mer än en gång men samtidigt så insåg hon det roliga med tanke på att hon kan ta 40 foton på en och samma kotte där hon bara ändrar på en detalj åt gången. Lite så är det väl också med fisket. Man provar en gång för att sedan göra en ändring på en detalj och prova igen.
Det var lite roligt att det var första svängen där jag fiskade skagit från "fel" sida.
Så det var läge att prova double spey och att även vänster-kasta circle spey och perry poke.. Som sagt.. inte riktigt satt tekniken ännu.. Sen känns det so att alla kast har olika namn och ibland känns det som att man själv blandar ihop dom och kör ett "downstream-inverted-c spey-backside-twist-flip-with a backside-converted-perry poke" med resultatet att man har en massa lina i en stor hög precis framför spötoppen..

Provade lite olika tafsar och flugor men utan resultat, jag kan dock ha haft ett nafs men det kan å andra sidan ha varit en isklump eller pinne.. Samma med Dick, inga känningar.
Jag känner att jag fiskar alldeles för högt upp i vattnet för att det ska vara ett fiske där jag har lite chans att få fisk, men det primära just nu är mer att få nån typ av ordning på kastandet.
Dagen avslutades dock med att jag fick drilla i några sekunder. Krokade ett jäkligt fint isblock på sådär 150 kg som jag stångades med en stund men som slutade med att isflaket tog fluga och tafs med sig utför forsen..
Men, som man säger.. det är skoj med lite gung i spöet.. Eventuellt lägger jag ut lite foton som Anna tog på kottarna framöver... för några fiskbilder blev det ju inte.. som vanligt..

Väder: Soligt som övergick till regn
temp: ca 4 grader
Vind: Ca 4 ms med starkare vindbyar.
Vattenflöde: ca 130 kbm
Vattentemp: Isflak..

Må era fiskar vara mer lättdrillade än isflak!

Blev ett par svängar..

Helgen som nu snart har passerat så blev det en del kastträning/fiske.
Det är fortfarande mer kastträning än fiske men man får i alla fall komma ut och blöta linor och krok.

I Fredags så for jag från jobbet vid lunch och mötte upp Dick som redan var ute.
Dick hade provat en sväng nedanför järnvägsforsen och jag var ner där och testade en resultatlös repa innan vi bröt upp och for uppströms.
Det är fortfarande mycket is längs med älven och det är inte överallt som man kommer åt.
Tanken var att prova nolbyströmmen men den vägen visade sig vara oskottad. Vi for istället ner till vattenverket. Det var några spinnfiskare ute men ingen som vi pratade med hade haft nån lycka.
Vi gick varsin repa men det enda som hände var att jag fick ett överjordiskt sendrag i axeln. Skrek rakt ut och kunde fan inte röra axeln på 5 minuter. Efter det så kändes det som en bättre idé att fara hem och ta en öl i stället.

Väder: soligt som övergick till molnigt.
Temp: ca 4 grader.
Vind ca 4 m/s NV
Vattenflöde: ca 130 kbm
Vattentemp: Isflak..

fredag 2 mars 2012

En konstig dag men härlig premiär

Dagen som man hade sett fram emot under lång tid började konstigt men avslutades bra mycket bättre.

Tanken var att jag skulle vara ledig från lunch för att fara ut med Dick för att efter tunga månader av vinterkyla äntligen få blöta en av de flugor som man svetats över vid bindstädet under vintern.
Egentligen så var tanken att fara ut under gårdagen då det var första lovliga dagen för fiske men av olika skäl så blev det inte av.
Så istället var man helpeppad för att fara ut idag.
Men så blev det en sån där typisk mardrömsdag på jobbet.. Allt kraschade direkt från morgonen. Systemen gick i backen och det utbröt en viss panik.
Jag själv tappade fattningen av ren ilska och frustration då jag anser att man ibland får intrycket att en del människor är på sitt jobb enbart för att hämta lönen och inte för att utföra ett jobb, vilket gör mig heligt förbannad.
Men skit i det, jag lade det åt sidan och prioriterade min ledighet, även om det var väldigt jobbigt (hatar att inte ställa upp) men eftersom jag själv i detta fall inte kunde tillföra mer än det jag hade gjort under morgonen så kunde jag ändå ta mig iväg med relativt gott samvete.

Premiärdag i Ljungan, gud vad underbart! Innan jag stack så pep jag in på clas ohlson och inköpte broddar som jag tänkte ha på vadar skorna eftersom jag enbart har en filtsula som är slut samt att iskanterna är rätt förrädiska och hala.
Det i kombination med att jag simmar som 80 kg gråsten så blir det inget bra.
Så vi for till nedre och fiskade dingersjösidan. Blåsigt men soligt och fint. Naturligtvis glömde jag broddarna i bilen så resten av dagen var extremt halkig, milt uttryckt!
Under gårdagen så var jag på PO's och köpte en skagit lina som jag naturligtvis hade på. Det blev en Rio Skagit Short 525 grains samt en MOW tip med 5 ft flyt och 5 ft T-14.
En rätt skön kombination får man säga. Jag har inte riktigt satt tekniken, men och vad det flyger när man träffar!

En bit ner i älven så ser jag hur Dick drar på en rätt fin fisk på en röd/svart tub. Sitter kvar en stund innan den bara tvärt lossnar. Ingen direkt orsak, den bara kliver av.
En inte helt nöjd Dick som vänder tillbaka efter det. Såhär på våren får man känslan av att de inte direkt biter till utan bara småsmakar lite och sitter lite sämre då kan man väl ana.
Irriterande hur som helst! Speciellt då det var en hyfsad fisk också.

Vi vandrar tillbaka uppströms till platsen där vi började fisket och jag lyckas dra på en fisk sjäv. Tyvärr kliver även denna av. Den nöp till på en gul/orange/svart zonker med gummiben, måste kanske binda några fler av den framöver. Var ingen jätte utan var väl kring kilot. Men man vill ju ändå hadom så pass nära att man kan få kika närmare på dom. Roligt ändå med lite gung!
Så det blev en del surrat och lite lämplig mängd fiskat.
Såhär i skrivande stund så känner jag att det var fullt tillräckligt för min otränade kropp. Det gör nämligen ont på både det ena och det andra stället.
Kanske inte så mycket av själva fisket men däremot på grund av allt halkande och snubblande som man höll på med.

Det känns i alla falla jäkligt skönt att vara igång igen. Jag har saknat fisket enormt de senaste månaderna. Flugbindningen är ett komplement som är underhållande men det är definitivt ingen ersättare för att stå där i älven.
Nu är det bara att hoppas att det blir fler dagar med plusgrader framöver!

Tid: 13.00-16.30
Väder: Klarblå himmel och soligt.
Vind: 10-12 m/s NV
Vattemtemp: Isflak

Må era vadarskor ha broddar!