måndag 14 februari 2011

Journalismens nedgång och fall

I dagarna fick jag senaste numret av 'Flugfiske i norden' där jag är nybliven prenumerat.
Det är en flugfisketidning som jag alltid ansett vara seriös och bra, nästan på gränsen till pretentiös och kanske till och med lite snobbig, men bra och intressant.
Nu när jag fick detta nummer så var en av huvudrubrikerna 'Havsöring i ljungan' Perfekt, tänkte jag, ett antal sidor där man tittar närmare på fisket och kommer med insikter gällande både fisket och kanske de problem som finns kring ljungan.
Men vad får man? Det är mer eller en mindre direkt rip-off från de ( iofs mycket bra) webbsidor som finns kring ljungan. Hade det inte varit enklare att istället bara lägga in länkar till de webbsidor där man rippat materialet? En viss omskrivning har gjorts så att det inte direkt är spårbart men likt förbaskat rippat. Ska man nu skriva en artikel kanske man skulle lägga ner lite mer krut på det och göra det ordentligt, tex en intervju med de tappra själarna i ljungans sportfiske sällskap, beskriva de problem som finns i och omkring ljungan, fiskets tillbakagång mm. Eller göra en personlig vinkling av älven. Nu känns det tyvärr som att 80% av artikeln är ett upprabblande av fakta som "lånats". Jag kan inte komma på att jag tidigare läst något av artikelförfattaren och kanske är han ung och grön, men den här artikeln känns mer som något jag själv skulle ha skrivit om tex. Byske utan att någonsin själv varit där...
Kanske är jag för kritisk, men får dåliga vibbar av dylikt. Hade det varit en skoluppsats är jag tveksam till att det blivit nån mer fortsättning för den studenten..

Må era läsupplevelser innehålla en droppe originalitet!

söndag 13 februari 2011

Måste vara sjuk..

I julklapp så fick jag ett presentkort av svåger och svägerska med familj. Ett presentkort på PO:s fiske och cykel. En i mina ögon helt lysande present.
Utöver det så fick jag nyligen tillbaka återbäringen från PO:s på mina inköp från förra året.
Nu till det märkliga..
De finns fortfarande kvar här hemma?!?
Vad är det för fel? Jag har alltså möjlighet att få "gratisgrejor" inom fiskeprylar, men inte gjort slag i saken?
Hade det här varit i höstas hade det skett inköp samma dag. Håller jag på att tappa intresset eller vad är det som händer?
Nu har det i och för sig inte gått en dag utan att jag funderar på vad dessa pengar ska användas till men ändå.
En sak som jag är väldigt sugen på är till exempel en bra jungle cock nacke men är tveksak på att det går att få tag på hos PO:s.

Må era återbäringar alltid komma från en fiskebutik!