torsdag 29 april 2010

Mycket att hålla reda på

I helgen som gick var Anders ner och naturligvis så passade vi på att spendera den mesta tiden i ljungan för att öva på vårt tvåhandsfiske.
Anders hade ett nytt spö med sig som han var sugen på att pröva. Ett Loop Adventure 13,4 fot klass 9. Linan var detsamma som jag själv har dvs. en Rio Scandinavian spey versitip men i en tyngre klass, 10-11 (nedklippt men osäkert till vilken vikt)
Med tanke på att det är våröring som vi fiskade efter så kör vi då med de tyngsta spetsarna S6, S8 för att komma ner.
Nu gick det väl som det brukar gå. Inte ett enda hugg om man bortser från en och annan sten. Men vi såg det som välbehövlig kastträning. Själv gör det inte så mycket när man går bet då jag vet att det är en ny dag i morgon och då kan jag prova igen. Det var lite synd för Anders bara att det inte ville bita på något.
Han fick dock kämpa en hel del, då linan var alldeles för tung för det spöet. Han hade vägt den när han kom hem och den vägde 47 gram.. (till rekommderade 32-38 gram) och i kombination med ett rätt mjukt spö och sjunkspetsar så blir inte kastandet speciellt roligt.
Sedan så har vi lyssnat på fel info därtill. Vi körde med tafsar som var baserade på tumregeln "1,5 ggr spöets längd"
Vi har nu lärt oss att med sjunklinor så är det lämpligt med kortare tafs.. Det är myycket lina som ska lyftas ur vattnet..
Dagen efter var jag själv ut och provade med en 9 fots tafs och det blev då en helt annan kastning.. Men vi tar ändå rätt lätt på det då vi bägge är nybörjare och det enda sättet att lära sig är att göra lite misstag.
Idag har jag varit iväg och köpt några sjunktafsar som jag tänkte prova med i morgon. Har köpt en 5 fots och en 10 fots fast sinking som jag ska provdänga lite med.

Må väl och må era barn födas med fiskekunskap genetiskt inseminerad!

fredag 23 april 2010

Fiskekamrat

Vid vattnet känner jag mig oftast som en ensamvarg och är samtidigt nöjd och tillfreds på det sättet.
Man kan komma och gå precis som man vill, man kan själv fiska en plats så snabbt eller långsamt som man själv vill och kanske framför allt, man har en stund för sig själv med sina egna tankar och behöver inte distraheras av konversation. Så jag brukar vara ganska nöjd med att påta på i min egen fart.

Men ibland känner jag också att jag skulle vilja ha någon polare att bara sitta ner och filosofera lite med.
Snacka skit om fiske, sport, film, you name it (tänkte skriva relationer men tittade ner och såg att jag har ju ingen kjol.. ;-)
Kort sagt: Det blir tråkigt.

I helgen blir det dock roligt. Svågern Anders kommer ner från Junsele. Han är en starkt bidragande orsak till att jag äntligen fick tummen ur och skaffade sig tvåhandsprylar.
I fjol blev han medbjuden upp till Byske för 4 dagars fiske med fluga. Han hade aldrig kastat tvåhands tidigare heller men for iväg ändå.
4 dagar senare kom han hem med värkande rygg, ett nyinköpt spö och ännu ett fiskesätt att underhålla..
Under hösten var han ner en helg och jag passade på att hyra ett flugspö under en helg.
Det var nog den riktiga starten för ett livslångt lidande/intresse (osäker vilken av de föregående som passar bäst)

Nu ryckte det i hans fisketarm för mycket för att kunna gå kvar hemma. Så han har dammat av prylarna och kommer ner tillsammans med familjen.
Så i morgon far tjejerna på vårmässan och vi drar till älven. Ska bli riktigt roligt!

Må väl och låt alla kvinnor fara på vårmässa jämnt så frigörs mer fisketid!

tisdag 20 april 2010

Första fisken på tvåhandsspö

Idag kom det som jag hade trott skulle komma först till hösten. Jag fick nämligen en liten öring på tvåhandsspö.

I eftermiddags så for jag ner till Ljungan då vädret var soligt och fint. Var inne på att kastträna lite (fast jag måste erkänna att jag använder krok numer)
Platsen denna gång var "stocken" som är ett fint ställe med en schysst ström som är alldeles perfekt för att kasta efter. Sedan kanske den är lite väl strid just nu ur fiskesynpunkt.
Jag hade inte gjort många kast förrän jag kände ett distinkt hugg när flugan svängde in mot stranden.
"fan, botten" var min första tanke. Instinktivt så kom ändå mothugget och döm om min förvåning när jag känner att det faktiskt gungar tillbaka.
Nu var det väl kanske inte den största fisken i ljungan som valde att bita (kanske 7-8 hg), men definitivt en av mina roligare. Var en helt annan känsla, som förväntat, att känna fisk på flugspöet, jämfört med min träkäpp till spinnspö.

Fisken gick naturligtvis tillbaka direkt efter foto.
















Den tog på en entums tubfluga på mässings tub. Svart/Orange vinge.
Fiskade med en S8 tipp.

Vädret var soldis med sydlig vind ca 6 m/s.
Vattenflöde 136 kbm

Må lax och havsöring älvar bryta fram ur jorden överallt!

onsdag 14 april 2010

tredje svängen men ingen krok

Har varit iväg för tredje gången och kasttränat. Tyvärr blåste det ganska kraftigt och det hjälpte ju inte direkt till..
Var inte där speciellt länge utan bara nån timma.
Det märks direkt när man blir lite trött och inte orkar koncentrera sig och man börjar fuska med tekniken. Tar tvärstopp och man får knutar och trassel.

Sedan for jag över till Staffan som lånade kast DVD:n med Mattias Drugge för ett tag sen.
Så jag hämtade upp filmen och for hem.
Anna jobbade kväll så det blev några stekta ägg och fiskefilm.

Det är nog tur att folk inte vet hur sjuk i huvudet som man egentligen är!
Jag insåg det när jag stod framför tv:n med "ägg-flott" runt munnen, flanellskjorta och långkalsonger, hållandes i en blompinne och torrtränade kastning samtidigt som jag kollar på kastinstruktioner i slow motion... Huvva vad skadad man är..

Ett annat bevis på att man är skadad var idag på jobbet. Jag hade några minuter mellan två arbetsuppgifter som jag tänkte lite snabbt surfa in på aftonbladet.
Men vips så är jag istället inne på flugor.se och 5 minuter senare har jag köpt flugor för 250 kr. Och det var inte meningen!!!

Må det finnas bot för era sjukdomar!

måndag 12 april 2010

Andra svängen

Söndag morgon och man vaknar tidigt och ser att det lyser en sol från en klarblå himmel.
Anna sover fortfarande och man smyger ner i köket och kokar sig en kopp kaffe.
"undrar vad man ska göra en sån här dag då?"
Kokar ett par ägg, smyger in framför tv:n och Distance and delicacy med Henrik Mortensen "råkar" slås på.
Med en sådan start på morgonen så var valet glasklart! Det blir kastträning i Ljungan!

Den här dagen hade jag tur och Anna följde med som sällskap.
Det kan vara hur trevligt som helst att bara vara själv vid vattnet men ibland vill man bara ha sällskap.
Stackars Anna misstänker jag är rätt less och följa med då jag har en benägenhet att prata fiske och kastteknik med henne.. Men hon brukar säga "prata på du, jag lyssnar ändå inte så noga"
Det räcker för mig.
Jag brukar iofs använda samma teknik när Anna pratar trädgårdsarbete...
Men numer så kan hon istället fota och greja med kameran och då har vi två stollingar som pysslar med varsin grej på varsin kant. Men man behöver inte alltid prata. Jag vet att hon är där, och det räcker.

Kastningen den här dagen gick faktiskt lite bättre. Delvis tror jag det beror på att jag den här gången hittade åt lite strömmande vatten, men också att jag valde en helt annan teknik. Jag struntade i att försöka se alla detaljer i kastet som en helhet med fokus på linan. Den här gången hade jag bara fokus på hur jag använde spö och armar. Då gick det en aning bättre. Ett och annat kast var jag faktiskt ganska nöjd med.


Det verkar dock som att jag skulle behöva korta klumpen lite men jag vill ändå avvakta tills dess att jag börjar få lite bättre hum. Det är synd att man inte känner någon rutinerad tvåhandsräv som skulle kunna hjälpa mig så här i början. Nåväl, jag får väl avvakta tills kursen med Drugge i början av Maj. Man får hoppas att man inte hunnit nöta in en totalt värdelös teknik tills dess.

Sedan så struntade jag i att använda krok den här gången också. Oavsett hur man bär sig åt så försöker man att fiska om man har krok på. Det jag behöver nu är bara att träna kastning och inget annat. Fisket får komma sedan.




Siktar nu på att komma iväg igen på tisdag. Upplägget ser ut som att jag rehabtränar varannan dag och kaster/fiskar varannan. Sen måste jag väl kanske hinna med lite hushållsarbete också men det löser sig. ;-)

Som vanligt så är det Anna som fotograferat och ni kan se fler av hennes bilder under bildarkivet till höger eller fler bilder från den här trippen rakt nedan.


Må era kast vara raka och precisa!

söndag 11 april 2010

Första gången

I fredags var jag iväg med mitt nyinköpta tvåhandsspö för första gången.
Flexade ut ett par timmar tidigare från jobbet då jag var så infernaliskt sugen! Hade kollat på fiskefilmer och kastinstruktioner kvällen före och kände att "det där är inga problem!"
Det var filmer med 70 meterskast i strålande sol i världens bästa älvar i Island och Argentina. Henrik Mortenssen, Mattias Drugge och allt vad dom heter smekte ut kast efter kast och drillade laxar och havsöringar till höger och vänster

Hur gick det då?

Det hällregnade ihärdigt, jag gick en kilometer i halvmeterdjup snö för att komma fram till ljungan samtidigt som statkraft (de förbannade norska mupparna) hade valt att genomföra reparationer på ett kraftverk längre inom landet, med resultatet att ljungan knappt hade rinnande vatten längre.
När det gäller själva kastningen så misstänker jag att jag påminde om ett garnnystan mer än en fiskare. Jag hade lina i flera varv runt både spöet och mig själv samtidigt som man snublade fram genom isklumpar.
Efter en timmas tragglande packade jag ihop grejorna och mina vanliga mörka tankar av depression och elände surrade genom skallen samtidigt som jag på filtsulor halkade mig tillbaka upp till bilen..
"jag ger fan i den här skiten, fan ska hålla på med saker man inte behärskar. Jag säljer de här skitgrejorna och håller mig till spinnfiske"

Jättesur for jag hem och värmde mig med en pilsner (!?!) och satte mig framför teven. En lite stund senare så satte jag på en liten fiskefilm för att se vilka idioter dom var som höll på med sån skit..

"hmm, just ja så där ska man ju göra....och så där... Hmm det där ser ju inte så svårt ut...Det där fixar jag lätt..."

Må era fiskekunskaper vara genetiskt förprogrammerade!

torsdag 8 april 2010

Påskresumé

Här kommer en kortare påskresumé.

Vi åkte som vanligt hem till Ramsele (och Raftsjöhöjden senare) över påsken. När vi gav oss av på torsdagen så hällregnade det, vilket gjorde att man väl saknade det rätta drivet och geisten för att ge sig ut och angla på fredagen som vi normalt alltid gör.

I år hade vi inte själva riggat något utan var istället bjudna på kombinerad angling/30 års firande (Staffan Jönsson som blir gammal)

Så det blev ingen uppgång i ottan som vanligt och heller ingen Gin&Tonic vid halv 6 snåret som brukligt är. Istället så tog vi det lite lugnt och kom ut på isen först vid 12 snåret.
Genom nattens regn så var det en massa vatten på isen och man kände sig väl inte så upplagd. Fisket under morgontimmarna var väl inte speciellt bra heller med ett resultat av 0 (!?) gäddor..

Men trevligt var det ändå. Goda vänner, god mat och god dryck samt möjligheten att få se Peter Sundin sitta fast med foten i en vält skoter efter 7 meters färd gjorde att dagen ändå var trevlig.
Tyvärr saknar jag bilder från händelsen. Bara att hoppas att någon vänlig själ kan få ut det på youtube

På lördag morgon for jag och Anna upp till Gunnar och Eva på Raftsjöhöjden för den årliga fisketuren och påsk-umgänget.
Några timmar senare anslöt även Viktoria och Anders med Emma och Elias.



Jag satte ut några angeldon under förmiddagen och det blev 5 småsnipor och ett par tappade. De flesta var det Anna som tog upp och hon börjar visa på rätt bra känsla och teknik för angling.

Det finns inga direkta monster i raftsjön utan man får vara nöjd med lite mindre fisk men det är alltid skoj när det flaggar.

På Söndagen var vi också ut en sväng på förmiddagen men orkade inte sätta ut några don (eller ens ta fram fiskespöet för den delen) då skallen inte var på humör. Gunnar satte dock ut några don och ett par saxar. Tror att han totalt under dagen fick 5 gäddor, vilket är något som både katter och hundar uppskattar å det grövsta.












Men nästa påsk då känner jag att det är dags för en seriös morgon-fylle-angling igen!

Må era långfredagar vara långa, soliga och lämpligt onyktra!

onsdag 7 april 2010

Tvåhandsspö äntligen!

Efter flera års funderande och "gruvande" så är det äntligen klart. Jag har införskaffat ett tvåhandsspö!

Under väldigt lång tid så har jag varit nära att ge mig in på fiske med tvåhandsspö. Jag har gått längs efter ljungan i flera år och avundsjukt sneglat och trånat efter ett sånt där långt och smäckert trollspö som de "riktiga" fiskarna har haft.
Det låter konstigt men det har ibland känts som att man inte fiskat på riktigt. Ungefär som när man var liten och satt med sitt bambumetspö när de stora grabbarna kom med ett kastspö med abumatic rulle.

Varje år har det känts som en lite för stor investering och jag har kämpat vidare med spinnfisket.
Nu ska jag absolut inte förringa spinnfiske för det är fruktansvärt skoj och en konstart för sig själv inom fisket, men det har ändå känts som att något saknats.
Inte blev det bättre av att jag började fiska enhandsfluga för ett par år sedan och föll pladask! Det fick mig bara att inse att jag egentligen även var en tvåhandsfiskare.
Ifjol så hyrde och lånade jag spö ett par gånger för att prova på.
Tror ni att man fastnade? Japp!
Omedelbart så blev det en helt ny dimension. Förutom själva fisket så är det även en tekniksport som griper tag i en. Jag kunde stå en hel dag i ösregn och hade lika gärna kunnat vara utan krok då det helt enkelt bara var skoj att försöka att få till ett enda bra kast. Ett enda bra kast när man fick "träff" och linan bara rasslar iväg ur spöringarna gav en fruktansvärd tillfredsställelse.
För att spä på (inte för att det behövdes) mitt sug så blev min svåger, Anders, "iväglurad" av en kompis till byske i fjol vår på 4 dagars fiske med resultat att han slog till och investerade i grejor.
Sedan så skaffade så också min fiskekamrat Staffan ett tvåhandsspö och redan då förstod jag att det skulle bli svårt att inte göra detsamma. Jag var redan nu förlorad..

Så i år valde jag en annan inriktning för att övertyga mig själv. Jag såg nämligen en annons om att Mattias Drugge även i år kommer till stan för att hålla kastkurs. Jag gick kursen ifjol med inrikting på enhands och tänkte nu "Om jag anmäler mig till tvåhandskurs har jag inget val, då måste jag skaffa ett spö"

Så efter stora våndor och funderingar så kommer jag nu från P:Os och har handlat.
Det blev ett Guideline LPXe 14' klass 9-10. jag kände att jag ville ha ett 14 fots spö för att komma igång med kastningen på snabbast möjliga sätt och enligt vad alla säger så underlättar det med ett lite längre spö då man får ut lite mer lina och det snabbare blir "fiske" av det.

Rullen blev en Guideline Reelmaster LA. Det kanske inte är den värsta rullen på marknaden men kommer att funka finfint för mig i ljungan. Medelvikten på fisk är inte så väldigt hög och jag misstänker att det första året så kommer nog bara rullen att fungera som linhållare i samband med kastträning... Tvivlar skarpt på att det kommer att bli mycket drillning att tala om..

När det gäller lina blev det ett sk. "shootingsystem" Rios Scandinavian spey versitip med 4 olika "tips (tippar?, toppar? tipps? Vad heter det i plural?) Har även där egentligen för dålig koll för att säga om det är en bra lösning. Av döma av vad jag läst så är dock många väldigt nöjda med den
Som shootingline blev det guidelines compline. Vet inte kvalitet på den. Ska vara ärlig och säga att jag inte undersökt denna "systemdel" allför mycket innan köp.

Så nu sitter jag hemma och funderar på om jag ska åka ner med hårtorken, värmeelement, blåslampa och en massa skarvsladdar ner till ljungans stränder för att "skynda på våren" lite.
Jag hade planer på att ge mig iväg i morgon eftermiddag för att prova grejorna men tyvärr måste Anna ha bilen och därför får jag vackert vänta till fredag innan jag får blöta grejorna.
Det är värre än och vänta på tomten när man var liten...

Lär återkomma med en rapport om premiärturen, sedan kan ni också hålla utkik på blocket efter "knäbrutet spö med krossad rulle och linstumpar"
Misstänker att det kommer att bli en låååång vår med mycket svordomar..

Men oj vad jag ser fram mot det!

Må era inköp aldrig dröja för länge!