söndag 29 mars 2009

Angling Edebosjön

Aldrig mer!
Aldrig aldrig aldrig mer!!

Nu är det konstaterat och vetenskapligt samt statistiskt utrett.
Att angla nykter påverkar klimatet, tiden samt människors hälsa!

Jag lägger härmed fram mina bevis för denna tes och som ni kommer att se så är dessa oemotstridliga.

1. Nykter angling påverkar hälsan.
Förra helgen så provades en nykter angling hemma i Ramsele. Ca en timma in på anglingstiden så var en av anglarna förblindad med trasig hornhinna.

2. Nykter angling påverkar hälsan.
Gårdagens angling genomfördes nykter. Detta resulterade i att jag idag har en sämre huvud/nacke dag än på flera månader

3. Nykter angling påverkar tiden.
När jag vaknade i dag efter gårdagens nyktra angling så hade tiden förändrats. Klockan 09.00 var helt plötsligt 10.00?!?!? Det är onda makter i görningen

4. Nykter angling påverkar väder och vind.
Vid tre tidigare tillfällen i år har det medverkats vid en angeltävling där en och annan kask har intagits. Vid samtliga dessa tillfällen så har vädret bestått av strålande sol, plusgrader och vindstilla.
Vid gårdagens nyktra angling så var det blötsnö som kom in från sidan med kraftig vind, regn, sjunkande is.

Slutsats
Om samtliga sveriges anglare skulle utföra denna hobby nyktra kommande år så skulle nederbörden öka med ca 3000% !! Det i sin tur skulle innebära att vattennivån i östersjön skulle höjas med ca 2 m och därmed blötlägga stora delar av skåne samt Stockholm stad (hmm kanske inte så dum idé ändå...)

Lösningen är alltså att INTE angla nykter. Ta ert ansvar som goda medborgare och förkämpar för klimatets hälsa och drick en kask.

Funderar faktiskt på en kampanj och namninsamling som ska skickas in till Hälsominister Morgan Johansson och Miljöminister Andreas Carlgren. Detta upprop syftar till att rabattera spritpriserna på anglingsvänlig dryckjom och på så sätt öka möjligheterna att anglingsrus uppnås. Därigenom kan vi både rädda planeten samt minska ohälsan i världen.
"En Kask för Klimatet!" ska uppropet heta. Som talesman funderar jag på att kontakta Shane McGowan, Peter Doherty, Amy Winehouse, Tara Reid.... men frågan är om dom anglar...?


Gårdagens tävling var dock en tillställning som det inte var så mycket att orda om. Pga. några sena avhopp så bestod laget bara av Anna och jag själv.
Vi var på plats i god tid och tog oss ut till vår ruta och borrade snabbt ut donen. Sen visade det sig att man flyttat fram starten en halvtimma pga. Att servicen med utkörning av folk till deras rutor inte hade funkat speciellt bra och när klockan var 09.00, som var planerad starttid, så stod det många lag kvar på land.
Vår ruta låg i stort sett mitt på sjön och vi hade ett djup som låg mellan 8 meter upp till ca 4 meter. Så att hoppas på några smågäddor vid vassen var inte att tänka på.
Försökte under hela tävlingen att aktivt fiska efter pelagisk gädda, dvs. att söka gäddan på olika djup. Så hälften av donen justerade jag djupet på kontinuerligt under hela tiden från botten upp till iskant i stort sett men tyvärr utan framgång. Det blev inte ett skit den här gången heller.
Vinnaren låg dock bara 5 rutor bort från oss. Dom fick en gädda på 4,3 kg och den räckte till seger. I övrigt var det nästan bara smågäddor som kom upp. Det var 36 lag av 196 startande som fick fisk. Det var endast 2 lag som fick mer än 1 gädda.
Man får därför se det som ett lotteri. Har du turen att lottas på en ruta där det står en hyfsad gädda så ligger du bra till för att även dra hem slutsegern.

Må väl och må era stövlar aldrig läka!

måndag 23 mars 2009

Angling i Vallen

Plats: Vallen
Väder: -1 C Klart väder och lite lätt NV vind

I lördags var jag hem till Ramsele. Hade snackat med Jake, Lollo och Roger om att passa på att fara ut och angla lite och snacka lite skit.
Har inte blivit mycket av den varan på sistone tyvärr.

Så vi for iväg på morgonen vid 6-snåret. Lollo kunde tyvärr inte förlja med genom att Pia fyllde år men han skulle eventuellt komma förbi en stund sen.
Eftersom vägar inte var uppskottade och vi egentligen inte känner till sjön speciellt bra nån av oss så for vi till ett ställe där vi tidigare varit och faktiskt lyckats få en och annan gädda. Dvs till "ön direkt vid utloppet till "lill-vallsjön"

En långfredagsangling lyckades vi faktiskt få upp en 7-8 gäddor på denna plats.
Det låter kanske inte speciellt bra, men med tanke på hur vi brukar se ut på långfredagen så innebär detta att det måste finnas miljoner gäddor som i stort sett trängs för att bita på.
Orsaken till vårat magra resultat under dessa långfredagsanglingar skyller jag nog på att vi av okänt skäl verkar tappa fokus ungerfär när vi har borrat vårt första hål.. Kan det vara nåt i påskmaten..?

Jake kom med förslaget om att sätta ut ett par-tre don på vägen ut till den lilla ö som vi brukar ha som basläger.
Direkt när vi satte ut det första donet så small det på en liten snipa som Jake raskt och rutinerat drog upp.
Tanken var då att "det här kan bli en sån där dag som man bara läser om"

Snabbt borrade vi ut ett tjugotal don på de ställen där vi tidigare haft framgång med och var beredda att börja springa... tyvärr visade det sig att det bara fanns en enda gädda kvar i sjöjäveln och det var den som Jake snärjde direkt på morgonen.
Det var det enda som hände fiskemässigt den dagen. Vi fick packa ihop bara efter nån timma pga. att Roger hade så förbannat ont i ett öga. Så efter att vi packat ihop donen så fick jag och Roger i stället spendera dagen på akuten i Sollefteå.

Det visade sig att han hade en navkapsel, ett järnspett och en fiat uno som satt fast i hornhinnan.
Själv tycker jag inte att det var mycket att ha ont över, men men..
Nä, allvarligt så gick det bra. Läkaren plockade ut flisan och han fick salva med antibiotika. Pratade med honom för en liten stund sedan och det är mycket bättre.

Orsaken till det dåliga gäddfisket var nog också att vi kom ut för sent och huggperioden var nog redan över. Sen hann det aldrig bli någon mer huggperiod... Nya tag på långfredagen!

Må ni aldrig ha en fiat i era ögon när ni ska angla!

söndag 15 mars 2009

Angling Munkbysjön 20090314

Glad i hågen klev man upp på lördagsmorgonen. Anglingsdax!
Hämtade upp "den lille amerikanen" Matthew inne i stan och stack iväg till Munkbysjön så att vi skulle vara där vid ca 08.00 (tävlingsstart 09.00)

Anna hade också valt att följa med, vilket jag var väldigt tacksam över. Dels för att jag fick umgås med henne under dagen men också för att då fanns det större möjligheter att kunna dricka en kask under själva anglingen...

Micke och hans son Elliot anslöt vid sekretariatet då dom redan var på plats där uppe. Micke och Nina har en stuga/hus där uppe så dom hade farit upp redan kvällen innan. Micke hade också kört ut ved till rutan och fixat allt med sekretariatet.

Just innan vi ska bli utskjutsade till vår ruta (som var 19...inte långt från 13...) så kommer Micke på nåt som brukar vara bra att ha när man anglar...
"-Fan, angeldonen ligger kvar i farstun!"
Kanonstart på dagen. Nu kan ingenting mer gå fel..
Så han vände och pös hem igen för att hämta donen, men vi for ut till rutan och började borra hålen så länge.
Efter ett tag så anslöt Micke och vi kunde göra klart alla förberedelser.
Hålen var borrade, donen på plats och alla djup var utmätta. Nu väntade vi bara på att startskottet skulle gå så att vi kunde agna på mörten och släppa ner. Men det var ca 20 minuter kvar till start så jag sa "hmm, nu är vi så gott som klara men det fattas en sak tror jag.
Då svarar Matthew, vår amerikan och florida uppfödde vän, lite försynt:
"-....kan det vara en kask?"
Bingo, han har tagit till sig våra seder och bruk på ett häpnadsväckande imponerande sätt den gode Matthew.


Matthew blandar sig en kask
















Startskottet gick direkt därefter och snabbt så började vi agna ut.
Nu säger ju lagen att man inte får använda levande mört.
Vi avlivade naturligtvis alla mörtar innan vi satte dom på kroken, men det visade sig senare att dom på nåt magiskt sätt hade blivit återupplivade när dom väl kom ner i vattnet!!! Jättekonstigt!!

Här kan man då se Matthew försöka att räkna ut hur man ska kunna få fast en sån stor krok på en jätteliten mört. Det lyckades han dock bra med. Det finns en potentiell superanglare i denna jänkare!

Så långt var vi med och slogs om vinsten. Tyvärr så fortsatte det ungefär som det brukar. En massa andra lag lyckas få rutor där det redan finns färdiga mjärdar med gädda i, gäddodlingar, genetiskt manipulerad mört med extra lukt osv. Återigen vill jag poängtera den extremt utbredda konspirationen som medför att vi hederligt kämpande anglare aldrig har en chans.

Om man ska dra paralleller med en viss hockey kvartsfinal så är det som att när vi åker in på isen så har vi inga skenor alls på våra skridskor...fan, vi har inte en skridskor...

Nu visade det sig också att vi kanske inte är riktigt med när det gäller...
Jag, Micke och Matthew stod och räknade våra don ca 6 ggr och vi kom tillsammans fram, varenda gång, att vi hade våra godkända 10 don utsatta.
Tre timmar senare tänker Anna att hon nog bör räkna hon också och kommer fram till att vi bara hade nio don ute...
Jag skyller naturligtvis på att jag är dum i huvvet efter smällen, men vad Micke och Matthew ska skylla på vet jag inte...


Micke sätter ut vårt 10:de don... halvvägs in i tävlingen..















Men helt plötsligt sker det! Att av donen börjar vippa lite förföriskt och linan börjar sakta smyga ut. Kan det vara gäddmormor själv? Efter en stunds lirkande gör jag så ett mothugg och upp kan jag hala en liten snipa på dryga kilot. Nu är vi med!









Kanske inte ett monster men likväl en gädda..









Här kan man tycka att vi då ska fokusera på tävlingen och göra ett tappert försök att lägga manken till för att vinna. Men på nåt konstigt sätt har vi tappat fokus och ser andra prioriteringar för vad som måste göras.

Med denna bildserie utan kommentarer så visar jag ändå hur samspelta och synkroniserade vi var under slutskedet av tävlingen.








































Nu var det tyvärr väldigt lite tid kvar av tävlingen. Vi började inse att det skulle vara svårt att nå upp till toppskiktet och vi, för att återigen snacka hockeyspråk, började fokusera på nästa match.
Christian (en gammal arbetskamrat) Kikade över till vår ruta för att diskutera upplägget. Dom hade haft ett "flagg" under morgonen men inte fått upp gäddan. Som det hördes hade luften gått ur dom lite efter det och dom hade väl efter detta prioriterat andra saker.

Här står vi och diskuterar... egentligen allt utom angling.. Inte mycket koll på donen direkt..














Efter anglingen så var vi upp till Micke och Nina och tittade på deras stuga och tog en fika.
Troligtvis var det något spetsat i kaffet som gjorde att Matthew drabbades av akut pömsighet.
Det här fotot togs i bilen på väg hem då Matthew hade bestämts sig för att gå in i sparläge.
Som tidigare sagt, det finns potential för en super anglare, men det är en bit kvar ;-)















Lagnamnet var "Blixten" (Givet av Elliot)
Deltagare: Micke, Nina, Elliot och Vendela
Anna och Allan
Matthew

Vi placerade oss bland de 68 bästa lagen av 165 lag. Oklart exakt vilken placering det blev, men det blev inte topp tre i alla fall.
Vann gjorde lag Zäta and the mäggots på 5784 gram

Fotograf för alla bilder var min kära fru Anna, trogen maka och snäll chaufför!

Fler bilder kan ni hitta till höger i bildarkivet. Klicka på bilden och klicka sen "Allans bilder" fliken

Må era angeltävlingar aldrig vara nyktra!

torsdag 12 mars 2009

Dax att angla igen

Då var det dax för en anglingstävling igen.
Här nere i Sundsvallstrakten dräller det av anglings- och fiske tävlingar under våren. Det är i stort sett varje helg under perioden 1 mars till mitten av april som det tävlas.
Det är också rätt fina priser. Tex den 28 Mars går det en tävling i Edebosjön som ligger i Stöde. Där är förstapriset hela 30.000 kr (inte att förakta)

Tävlingen jag ska på i helgen är uppe i Munkbysjön som ligger ca 1,5 mil från Matfors. Jag halkade in på den genom att en arbetskompis som har en stuga där uppe bjöd med mig och även ett par arbetskamrater till.
Den här tävlingen ingår i något som kallas "Treangeln" Det är tre olika tävlingar i närområdet kring Stöde-Torpshammar. De har individuella priser mellan 15.000 och 25.000 samt ett pris för det lag som kammar hem mest gädda över alla tre tävlingarna sammanlagt.

Det stora problemet denna sväng är att jag har ingen chaufför. Anna var sådär lagom sugen på att kliva upp 05.00 för att fara ut på en sjö och sitta och frysa. Som det ser ut nu kommer jag därför att angla nykter (Jag undrar verkligen hur det är?)
Jag har hört talas om folk som gjort det någon enda gång men mig veterligt har det aldrig upprepats...

Sen bjuder kompisen (Micke Larsson och Nina) på käk. Vet dock inte om jag blir kvar för detta.
Jag vet hur det brukar kunna bli och tankarna kan börja komma:
"hmm, om jag säljer skotern på måndag har jag råd att beställa taxi till Anna och då kan hon komma hit och köra hem bilen och mig..."
Som ni förstår så är detta aldrig en bra plan.. Dels förstår inte Anna det nödvändiga i att man absolut MÅSTE dricka en kask (eller sjutton) när man anglar. Jag har flera gånger försökt att förklara men hon vill som inte lyssna på det örat..
På nåt sätt så kommer det att lösa sig men jag vet bara inte hur ännu..
Upplösningen på detta drama kommer ni att kunna se i denna blogg inom en snar framtid.

Må era anglingschaufförer aldrig vara morgontrötta!

måndag 9 mars 2009

Anglingstävling i Sidsjön

Jag pratade tidigare i vinter med en god vän (Jonas Stråle) om att vi skulle angla lite Lördagen den 14 Feb. Det vi tänkte var att vi fick dels umgås med våra respektive men även med varandra, sen behövde i alla fall jag något som skingrade mina tankar kring en dyster vår.

Sagt och gjort så packade vi våra pryttlar och begav oss (Det är märkligt, men angling innebär att man flyttar ett mindre bohag)

På väg ut på morgonen















Vi hade blivit lottade till ruta 36 (varför kan man aldrig få ruta 13...)
Rätt kallt ute och en hel del snö men såg ut att bli en klar och fin dag.















Jonas var lite trött och kinkig då han hade varit på 30-års kalas till halv tre snåret på natten. Men som ni kan se så kändes han koncentrerad och redo vid motorborren.





















Alla attiraljer för ett lyckat anglingsfiske var på plats















Rätt kallt ute men varm inombords..















Sin vana trogen hade Jonas tagit med Murikkan. Efter att ha sovit en liten stund på morgonen så drog han i gång en liten wok där mitt på dagen då Carin och Joakim hade gjort oss sällskap.















Tyvärr så verkade det som att vår ruta var rotenol behandlad (förstår inte att det är möjligt bara inom en enda ruta!?!? Det är som vanligt.. bortlottade, bortdömda, fusk och mygel!)

Här har vi ett taktiksnack om vi ska flytta något don eller ta en kask till. Gissa utfallet av den diskussionen....















En slagen hjälte efter en lång dags angling utan resultat....















Men nästa gång då blir vi giftiga.....


Fler bilder ligger utlagda i fotoalbumet här bredvid.
Fotograf: Anna

Efter sju sorger och åtta bedrövelser...

Nu är det dags att man rycker upp sig!
Bloggen har varit lidande den sista tiden. Dels genom personliga bekymmer men också pga av det enkla skälet att jag inte har fiskat, jagat eller gjort något roligt över huvudtaget.

Nu är det dock slut med detta.
Det ska börja fiskas lite mer framöver och jag tänkte att jag ska försöka att få lite snurr på mitt liv igen.

Så det enda jag kan säga är: Tight lines och mer öl åt folket